Υπό πλήρη επιτροπεία οι Δήμοι της χώρας

DHMARXEIO_FILAITONΥπό πλήρη και συνεχή επιτροπεία από το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας του υπουργείου Εσωτερικών τίθενται οι δήμοι της χώρας ενώ οι προϋπολογισμοί τους θα ελέγχονται σε μηνιαία βάση. Σε περίπτωση δε απόκλισης των δημοσιονομικών στόχων του προϋπολογισμού τους θα υπάγονται υποχρεωτικά στο καθεστώς του Προγράμματος Εξυγίανσης, οι επιχορηγήσεις τους από τον προϋπολογισμό θα περιοριστούν μόνο για την κάλυψη υποχρεώσεων μισθοδοσίας και απολύτως ανελαστικές υποχρεώσεις.

Για να μπορέσουν να λειτουργήσουν οι δημοτικές υπηρεσίες θα πρέπει να αναζητήσουν ίδια έσοδα (οικονομική αυτοτέλεια κατά τον υπουργό Εσωτερικών) μέσω της αύξησης τελών και φόρων, να προχωρήσουν σε υποχρεωτικές μετατάξεις του προσωπικού τους και σε πλήρη αναστολή προσλήψεων, ενώ απαγορεύεται ρητά η λήψη δανείων.

Αυτά προβλέπεται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που εκδόθηκε τα μεσάνυχτα της Κυριακής, 18 Νοεμβρίου, μετά από μαραθώνια σύσκεψη του Πρωθυπουργού, του υπουργού Οικονομικών και συναρμόδιων υπουργών, προκειμένου να κλείσει η Κυβέρνηση, ενόψει του Eurogroup της Τρίτης 20 Νοεμβρίου, όλες τις προαπαιτούμενες δράσεις (prior action) που έθετε ως προϋπόθεση η τρόικα για την εκταμίευση της δόσης.

Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου καταργούνται διατάξεις για την επιτροπεία των δήμων που ψηφίστηκαν πριν από λίγες μόλις ημέρες (Ν. 4093/12) και εισάγονται νέες σκληρότερες ρυθμίσεις.

Με δυο λόγια δηλαδή με την αυτόματη προσαρμογή των προϋπολογισμών των δήμων, ανοίγει ο δρόμος για νέες και συνεχείς περικοπές δαπανών των δήμων, νέα μέτρα και απόλυση προσωπικού, ενώ οι πολίτες καλούνται να πληρώνουν τις αστοχίες της κυβερνητικής πολιτικής και μέσω της παροχής δημοτικών υπηρεσιών.

Επί της ουσίας όμως οι δήμοι της χώρας, όπως είχε υπογραμμίσει σχετικά η ΚΕΔΕ λίγο πριν τη ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, «τίθενται σε πλήρη εποπτεία, οδηγούν σε κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος, της λαϊκής κυριαρχίας αλλά και της αυτονομίας και του αυτοδιοίκητου του θεσμού της Αυτοδιοίκησης», για αυτό άλλωστε έχει ανακοινώσει ότι θα ασκήσει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ