Την αντίδραση της ΔΑΣ ΟΤΑ Ιωαννίνων προκαλεί η πρόσκληση που, όπως καταγγέλλει, στάλθηκε από το Γραφείο Δημάρχου Ιωαννίνων στα υπηρεσιακά email δημοτικών υπαλλήλων για τη συμμετοχή τους σε εργαστήριο στο πλαίσιο προγράμματος του Interreg.
Στην πρόσκληση, σύμφωνα με τη ΔΑΣ, περιλαμβάνεται η σημείωση ότι «είναι υποχρεωτική η παρουσία 2 ατόμων από κάθε διεύθυνση».
Η συνδικαλιστική παράταξη κάνει λόγο για απαράδεκτη πρακτική και υποστηρίζει ότι διαφορετικό είναι να ζητείται η συμμετοχή εργαζομένων με συγκεκριμένη ειδικότητα, όπως για παράδειγμα από την Τεχνική Υπηρεσία ή τη Διεύθυνση Πρασίνου, σε ένα συμμετοχικό πρόγραμμα που αφορά ανάπλαση μιας περιοχής.
Αντίστοιχα, σημειώνει ότι θα μπορούσε να έχει νόημα η συμμετοχή εργαζομένων που κατοικούν στην περιοχή της παρέμβασης, ώστε να καταθέσουν την άποψή τους για τη γειτονιά τους.
Η ΔΑΣ ΟΤΑ αμφισβητεί όμως την υποχρεωτική συμμετοχή προσωπικού χωρίς συγκεκριμένη υπηρεσιακή σύνδεση με το αντικείμενο της εκδήλωσης. Όπως αναφέρει, «ούτε ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας ούτε και ο Κώδικας των Δημοτικών Υπαλλήλων αναφέρει καμία υποχρέωση παρουσίας των Δημοτικών Υπαλλήλων» σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις.
Η παράταξη στρέφει τα πυρά της και στον τρόπο με τον οποίο, όπως υποστηρίζει, αξιοποιούνται οι δημοτικοί υπάλληλοι σε δράσεις δημοσιότητας προγραμμάτων.
«Οι δημοτικοί υπάλληλοι γνωρίζουμε ότι το μεροκάματο που παίρνουμε δεν είναι για να “κάνουμε μπούγιο” στις εκδηλώσεις του γραφείου Δημάρχου», αναφέρει χαρακτηριστικά η ΔΑΣ, κάνοντας λόγο για προσπάθεια χρησιμοποίησης των εργαζομένων ως «κομπάρσων».
Στην ανακοίνωσή της διαχωρίζει την επιμόρφωση των εργαζομένων, την οποία θεωρεί αναγκαία, από τη συμμετοχή σε «εργαστήρια», «στρογγυλά τραπέζια» και άλλες δράσεις που, όπως υποστηρίζει, εντάσσονται στα έξοδα δημοσιότητας των ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
Η ΔΑΣ ΟΤΑ Ιωαννίνων καταλήγει ζητώντας από τον Δήμαρχο Ιωαννίνων να ανακαλέσει την πρόσκληση και να μην υποχρεώνονται οι δημοτικοί υπάλληλοι να συμμετέχουν σε δράσεις με αυτόν τον τρόπο.