Τσερίτσανα: Τιμήθηκαν οι «Άντρισσες γυναίκες»

ele_elisaf

ΦΩΤΟ- Όλγα Κωστούλα Με μία σεμνή αλλά συγκινητική τελετή, ο Δήμος Δωδώνης, η Τοπική Κοινότητα και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τσεριτσάνων τίμησαν και φέτος τις «Άντρισσες Γυναίκες», εκείνες που έβαλαν την δική τους σφραγίδα στον απελευθερωτικό αγώνα των Ιωαννίνων από τον Τουρκικό ζυγό το 1913.

Η εκδήλωση, ανοίγει ουσιαστικά τα Ελευθέρια των Ιωαννίνων και αποδίδει φόρος τιμής στις ηρωίδες που έβαλαν την δική τους σφραγίδα στην απελευθέρωση του τόπου.

Η μακραίωνη τουρκική κατοχή έγραψε τον επίλογό της το 1913, με τις γυναίκες των Τσεριτσάνων να σηματοδοτούν καθοριστικά τη θετική έκβαση του αγώνα.

Ανάμεσα σε ποικίλες ενέργειες επικουρίας των αγωνιστών, οι Τσεριτσανιώτισσες ανέβασαν, από τη δυτική πλευρά του Τόμαρου, το ορειβατικό κανόνι του ελληνικού στρατού σε υψόμετρο 1.700 μ., αντιπαλεύοντας δύο μέτρα χιόνι. Η ενέργεια αυτή, αποτέλεσε το “κλειδί” για την κατάληψη των Ιωαννίνων, διότι με το κανόνι αυτό, άνοιξε ο δρόμος μεταξύ Μανωλιάσσας – Μελιγγών και κατέστη δυνατή η περικύκλωση των Τούρκων στα οχυρά του Μπιζανίου.

Παράλληλα, ανέλαβαν τη μέριμνα των στρατιωτών, την παρασκευή ενδυμάτων και την εύρεση τροφής, γενικά ανέλαβαν πολλαπλούς ρόλους, όπως μαγείρισσες, τραυματιοφορείς και νοσοκόμες.

Είναι οι γυναίκες  που τίμησε με το έργο του, ο Γιαννιώτης γλύπτης Κώστας Καζάκος, φιλοτεχνώντας το 2003 ένα ορειχάλκινο ανάγλυφο με τίτλο «Οι Γυναίκες των Τσεριτσάνων», το οποίο κοσμεί από το 2004 το ομώνυμο μνημείο στο κέντρο του χωριού.

Στον χώρο αυτό ξεδιπλώθηκαν μνήμες του αγώνα…

Έγινε κατάθεση στεφάνων από τον Δήμαρχο Δωδώνης Χρήστο Ντακαλέτση, τον Δήμαρχο Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ και τους εκπροσώπους όλων των φορέων της περιοχής και ομιλίες για τον αγώνα των γυναικών που πέρασαν στην ιστορία.

EpirusPost • Ειδήσεις, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία • ele elisaf

EpirusPost • Ειδήσεις, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία • ele tseritsana2

EpirusPost • Ειδήσεις, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία • ele tseritsana3

EpirusPost • Ειδήσεις, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία • ele tseritsana4

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ