Νέα δικαστική κίνηση για την απαλλαγή των κατοίκων και των επαγγελματιών της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων από την καταβολή διοδίων στους σταθμούς Τύριας, Παμβώτιδας και Μαλακασίου δρομολογεί η Περιφέρεια Ηπείρου.
Η Περιφερειακή Επιτροπή αναμένεται και τυπικά να εγκρίνει την Δευτέρα τη σχετική δαπάνη για τη δικαστική εκπροσώπηση της Περιφέρειας, προκειμένου να κατατεθεί αίτηση συμμόρφωσης της Διοίκησης, με βάση τον Ν. 3068/2002, για την εφαρμογή της απόφασης 434/2021 του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Πρόκειται για μια δικαστική απόφαση που εκδόθηκε πριν από πέντε χρόνια, αλλά η εφαρμογή της εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο αντιπαράθεσης με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.
Με την απόφαση 434/2021, το ΣτΕ είχε κάνει δεκτή την αίτηση ακύρωσης της Περιφέρειας Ηπείρου κατά προηγούμενης υπουργικής απόφασης, κρίνοντας μη νόμιμη την παράλειψη της Διοίκησης να θεσπίσει ενιαία και ομοιόμορφη ρύθμιση για την απαλλαγή από τα διόδια των κατοίκων και των επαγγελματικών εγκαταστάσεων της περιοχής.
Παρά τις παρεμβάσεις της Περιφέρειας για την εφαρμογή της απόφασης, το Υπουργείο υποστήριξε ότι δεν υφίσταται πλέον σχετική υποχρέωση, καθώς οι απαλλαγές από τα διόδια καταργήθηκαν στο πλαίσιο της νέας σύμβασης παραχώρησης της Εγνατίας Οδού.
Η Περιφέρεια, ωστόσο, επικαλείται τις προβλέψεις του Ν. 5260/2025, σύμφωνα με τις οποίες διατηρείται για δύο χρόνια, έως το τέλος του 2027, η δυνατότητα απαλλαγής από την καταβολή διοδίων, με πρόβλεψη δυνατότητας παράτασης.
Με αυτό το δεδομένο, θεωρεί ότι εξακολουθεί να υπάρχει πεδίο εφαρμογής της δικαστικής απόφασης και επιλέγει να προσφύγει εκ νέου στη Δικαιοσύνη, αυτή τη φορά ζητώντας τη συμμόρφωση της Διοίκησης.
Η νέα κίνηση επαναφέρει στο προσκήνιο ένα ζήτημα που αφορά άμεσα τους κατοίκους και τους επαγγελματίες της περιοχής, οι οποίοι εξακολουθούν να πληρώνουν διόδια ακόμη και με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που έχουν αφήσει την Εγνατία… μισή.