Τι συμβαίνει τελικά με το Δασαρχείο Κόνιτσας

kausoksila daso

Πριν λίγες μέρες, την Δευτέρα 29 Μαρτίου, το Epiruspost φιλοξένησε την καταγγελία του Δημοτικού Συμβούλου Κόνιτσας Γιάννη Παφίλη για τα…. κατορθώματα του Δασαρχείου. Κλιμάκιο του Δασαρχείου μετέβη στο Δίστρατο για να… επιβάλει την τάξη καθώς κάποιοι κάτοικοι είχαν κόψει λίγα ξύλα για τις ανάγκες θέρμανσης των σπιτιών τους.

Κι αυτό όταν δεν είχε προηγηθεί η κοπή καυσόξυλων βάση της εγκεκριμένης διαχειριστικής μελέτης ώστε να διανεμηθούν στους κατοίκους.

Διαβάστε αναλυτικά: Λίγα καυσόξυλα… κινητοποίησαν το Δασαρχείο!

Τώρα έρχεται η διαμαρτυρία  από τους λιανοπωλητές καυσόξυλων για να δείξει ότι στο Δασαρχείο Κόνιτσας κάτι δεν λειτουργεί σωστά γεγονός που επιβάλλει την λήψη μέτρων από το προϊστάμενο Υπουργείο, το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Οι λιανοπωλητές καυσόξυλων στρέφονται προσωπικά κατά του Δασάρχη, ο οποίος ελέγχεται πειθαρχικά, αλλά ακόμη αρνείται να εφαρμόσει τη Δασική Αστυνομική Διάταξη για την μεταφορά δασικών προϊόντων με αποτέλεσμα να δημιουργία τεράστια ταλαιπωρία.

«Εμείς παλεύουμε καθημερινά να ανταπεξέλθουμε στις δυσκολίες της δουλειάς μας και να συντηρήσουμε τις οικογένειές μας. Δεν μπορούμε να ξοδεύουμε χρήματα για να προσφύγουμε στην δικαιοσύνη. Εμείς ζητάμε από τους βουλευτές του Νομού και τον αρμόδιο υφυπουργό Γιώργο Αμυρά να πάρουν θέση. Ως πολίτες αυτού του κράτους που πληρώνουν καθημερινά τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές ζητάμε να δοθεί λύσει από το αρμόδιο Υπουργείο και όχι να πετάνε το μπαλάκι. Ο Δασάρχης πρέπει επιτέλους να υπακούσει τους ανωτέρους του και όχι να το παίζει Αλή Πασάς στα Γιάννενα που δεν υπολογίζει κανέναν» αναφέρουν στην επιστολή τους.

Σημειώνουν ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος από το 2016 ξεκαθάριζε πως τα δευτερογενή δασικά προιόντα που μεταφέρονται από νόμιμα λειτουργούσες επιχειρήσεις θα πρέπει να μεταφέρονται με φορολογικά στοιχεία και μόνο.

Η Διεύθυνση Δασών Ιωαννίννων από τον Οκτώβριο του 2020 ζητούσε από τον Δασάρχη να τροποποιήσει την Δασική Αστυνομική Διάταξη αλλά τους αγνόησε. Το ίδιο έκανε και με νέο διευκρινιστικό έγγραφο του Υπουργείο Περιβάλλοντος τον Φεβρουάριο του 2021.

Το ίδιο έπραξε και με νέες συστάσεις του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης τον Ιούλιο του προηγούμενου έτους.

Παρότι του επιβλήθηκε πειθαρχική ποινή  και του ζητήθηκε ως τις 16 Φεβρουαρίου του 2022 να συμμορφωθεί και να τροποποιήσει την Δασική Αστυνομική Διάταξη και πάλι δεν το έπραξε με αποτέλεσμα η ταλαιπωρία να συνεχίζεται.

Είναι απορίας άξιον λοιπόν πως ένας κρατικός λειτουργός αγνοεί τα πάντα και συνεχίζει να λειτουργεί το Δασαρχείο ως δικό του «βασίλειο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ