Στις εγκαταστάσεις της ΕΛΕΠΑΠ η Μερόπη Τζούφη

tzoufi elepap

Επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της ΕΛΕΠΑΠ Ιωαννίνων πραγματοποίησε η Μερόπη Τζούφη, όπου συναντήθηκε με την επίτιμη πρόεδρο Νατάσα Μπέγκα, την πρόεδρο Βασιλική Κωστή-Παπαβασιλείου, την υπεύθυνη του τοπικού παραρτήματος Βασιλική Μάστακα και τα μέλη της διοικούσας επιτροπής Άρη Χολέβα και Ιουλία Βλάχου.

Στη συζήτηση υπογραμμίστηκε πως τόσο οι ευάλωτες ομάδες πληθυσμού όσο και οι δομές που τις υποστηρίζουν, αντιμετωπίζουν μια σειρά από προκλήσεις και δυσκολίες λόγω της πανδημίας, της ενεργειακής κρίσης και των οικονομικών περιορισμών. Πιο ειδικά, ο περιορισμός των δωρεών από τους πολίτες προς την ΕΛΕΠΑΠ έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό των δράσεων. Στο πλαίσιο αυτό, η διοικούσα επιτροπή ζητά την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης ώστε να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι υπηρεσίες προστασίας και αποκατάστασης παιδιών με αναπηρία.

Προβληματισμός επικρατεί επίσης για την πανσπερμία δομών που παρέχουν υπηρεσίες σε παιδιά ΑμεΑ. Όπως υπογραμμίστηκε, υπάρχει άμεση ανάγκη καλύτερου συντονισμού, οργανωμένης δράσης και αυστηρού ελέγχου από την Πολιτεία.

Σε θετική κατεύθυνση προχωρά το πρόγραμμα «Πρώιμης Εκπαιδευτικής & Θεραπευτικής Παρέμβασης» που υλοποιεί το παράρτημα Ιωαννίνων της ΕΛΕΠΑΠ, το οποίο απευθύνεται σε παιδιά από 18 μηνών έως 7 ετών με κινητικές, αισθητηριακές και αναπτυξιακές διαταραχές. Παρόμοια, η μεταφορά του Ειδικού Σχολείου από την ΕΛΕΠΑΠ στο παλιό Χατζηκώστα θα επιτρέψει την οργάνωση περισσότερων δράσεων.

Στη συνέχεια, η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισκέφθηκε τις Στέγες Υποστηριζόμενες Διαβίωσης και συναντήθηκε με την υπεύθυνη λειτουργία τους Μαρία Κύρκου. Όπως επισημάνθηκε, η συγκεκριμένη δομή προέκυψε μετά από πολλά χρόνια προσπαθειών και σκληρής δουλειάς των ανθρώπων της ΕΛΕΠΑΠ Ιωαννίνων, ενώ υπογραμμίστηκε η ανάγκη στήριξης των Στεγών από την Πολιτεία για την καλύτερη δυνατή διαβίωση των φιλοξενούμενων.

Η Μερόπη Τζούφη ανέφερε πως «τα δικαιώματα των ΑμεΑ δοκιμάζονται και αμφισβητούνται διαρκώς στο περιβάλλον παρατεταμένης κρίσης, με τους αποκλεισμούς και τους περιορισμούς να συνεχίζουν να υφίστανται». Υπογράμμισε επίσης πως «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υποστηρίζει ενεργά την υλοποίηση εθνικού σχεδίου δράσης με όρους ουσιαστικούς και όχι επικοινωνιακούς ή διαδικαστικούς», ενώ σημείωσε πως «δεσμευόμαστε για την εφαρμογή ενιαίας και συνεκτικής κοινωνικής πολιτικής, προς όφελος των συμπολιτών μας που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ