Στα στενά της Λαγγάβιτσας

LAGABITSAΗ Λαγγάβιτσα, παραπόταμος του ποταμού Καλαμά, πηγάζει από το όρος Μουργκάνα. Οι πηγές της, πλούσιες κι αστείρευτες, ακόμη και το καλοκαίρι ονομάστηκαν από τους ντόπιους “μάνα του νερού”.

Κοντά στο ποτάμι βρίσκονται πολλά μικρά χωριά, που διατηρούν ακόμη τον παραδοσιακό χαρακτήρα τους.

Ελάχιστοι είναι οι τυχεροί που επισκέπτονται την περιοχή, που είναι, ίσως, το πιο άγνωστο κομμάτι της Ηπείρου.

Το φαράγγι της Λαγγάβιτσας συνδυάζει τη φυσική ομορφιά με την ανθρώπινη δραστηριότητα.

Στα “τοιχώματά” του έχουν σκαφτεί μυλαύλακα που οδηγούν το νερό χιλιόμετρα μακριά. Πέτρινα γεφύρια, σωριασμένα σήμερα μέσα στο νερό αλλά και ένα που αψηφά το χρόνο, παλιά μονοπάτια, μύλοι και πεζούλες χωραφιών συνοδεύουν τον πεζοπόρο. Στη δεξιά όχθη σώζεται ακόμη ένας τύπος γεφυριού που φέρει μυλαύλακο και χτίστηκε για τη μεταφορά του νερού.

Ξεκινήστε από τη γέφυρα που βρίσκεται κάτω από τη Χαραυγή. Η διαδρομή ως τη Λεπτοκαρυά κρατάει περίπου τρεις ώρες και είναι σχετικά εύκολη. Στην πορεία θα συναντήσετε τα γκρεμισμένα γεφύρια του Λύκου και της Μπράνιας.

Αξίζει τον κόπο να επισκεφτείτε το εγκαταλειμμένο σήμερα μοναστήρι της Αγίας Μαρίνας. Βρίσκεται σε προνομιούχο θέση, με εξαιρετική θέα προς το ποτάμι. Πολύ κοντά του διατηρούνται τα βάθρα της μεγάλης γέφυρας που ένωνε κάποτε τις όχθες του ποταμού.

Υπάρχει δυνατότητα διανυκτέρευσης σε ενοικιαζόμενα δωμάτια, ενώ φαγητό μπορεί να βρείτε στη Χαραυγή (Λύκου) και (κυρίως) στη Λεπτοκαρυά.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ