«Ψηφιακές Γωνιές» στα Γιάννινα για άτομα τρίτης ηλικίας

ypologistis1

Την προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας και του Δήμου ενέκρινε η Οικονομική Επιτροπή κατά την σημερινή της συνεδρίαση με σκοπό την λειτουργία «γωνιών» για την ψηφιακή ενδυνάμωση ατόμων της τρίτης ηλικίας.

Στην ίδια προγραμματική μετέχουν ακόμη οι Δήμοι Αθηναίων και Θερμαϊκού.

Όπως τόνισε στην εισήγησή του ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Φώτης Βάββας η  Διεύθυνση Ψηφιακών Ικανοτήτων της ΕΔΥΤΕ, εποπτευόμενου φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, επιχειρεί να εξειδικεύσει και να υλοποιήσει τη στρατηγική του Υπουργείου αναφορικά με την ανάπτυξη ψηφιακών ικανοτήτων για όλους, ώστε οι πολίτες να έχουν ευκαιρίες και να αποκτήσουν ικανότητες για να νιώθουν ασφαλείς, υπεύθυνοι και χρήσιμοι στη νέα ψηφιακή εποχή.

Μέσω της συγκεκριμένης προγραμματικής σύμβασης θα λειτουργήσουν ψηφιακές γωνιές στις οποίες θα παρέχεται εκπαιδευτικό και υποστηρικτικό έργο στους ηλικιωμένους του δήμου από τους Ψηφιακούς Βοηθούς – Εκπαιδευτές.

Οι Ψηφιακές Γωνιές θα λειτουργήσουν για χρονικό διάστημα έξι μηνών με σκοπό να «εκπαιδεύσουν» άτομα της τρίτης ηλικίας στις νέες τεχνολογίες.

«Οι άνθρωποι αποτελούν το βασικό παράγοντα σε όλη τη διαδικασία της ψηφιακής μετάβασης.

Ο ψηφιακός γραμματισμός αποτελεί θέμα κοινωνικής ένταξης και αγωγής του πολίτη στη σύγχρονη κοινωνία της πληροφορίας. Είναι μια θεμελιώδης ικανότητα όχι μόνο για τα νέα άτομα αλλά επίσης για τους ενήλικες και ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους. Εν ολίγοις, ο ψηφιακός γραμματισμός είναι η ικανότητα στη πρόσβαση, χρήση, αξιολόγηση, δημιουργία και συμμετοχή στα μέσα δικτύωσης καθώς και η ικανότητα λήψης των ψηφιακών υπηρεσιών που παρέχει το κράτος στον πολίτη.

Αυτές θεωρούνται ως δεξιότητες- κλειδιά στον 21ο αιώνα και προαπαιτούμενα για έναν ενεργό ολοκληρωμένο πολίτη. Παρατηρώντας τα ερευνητικά δεδομένα διαπιστώνουμε ότι ενώ η νεότερη γενιά έχει υιοθετήσει με επιτυχία έναν πιο συνδεδεμένο και ψηφιακό τρόπο ζωής, υπάρχει μια κατηγορία συμπολιτών μας – οι ηλικιωμένες ομάδες πολιτών – που έχουν πολύ χαμηλά επίπεδα ψηφιακής συμμετοχής, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να ενταχθούν στη σύγχρονη πραγματικότητα και χρήζουν «ψηφιακής βοήθειας». Οι ηλικιωμένοι συχνά εκφράζουν έναν πραγματικό φόβο για την ψηφιακή τεχνολογία, και αυτός ο φόβος συχνά ενισχύεται από τη χαμηλή εξοικείωση με το αντικείμενο, τη μειωμένη πρόθεση να αναζητήσουν βοήθεια, ή την έλλειψη πληροφόρησης σχετικά με το πού μπορούν να απευθυνθούν για υποστήριξη» τόνισε ο κ. Βάββας.

Η Διεύθυνση Ψηφιακών Ικανοτήτων της ΕΔΥΤΕ, εποπτευόμενου φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, επιχειρεί να εξειδικεύσει και να υλοποιήσει τη στρατηγική του Υπουργείου αναφορικά με την ανάπτυξη ψηφιακών ικανοτήτων για όλους, ώστε οι πολίτες να έχουν ευκαιρίες και να αποκτήσουν ικανότητες για να νιώθουν ασφαλείς, υπεύθυνοι και χρήσιμοι στη νέα ψηφιακή εποχή.

Το προτεινόμενο έργο στοχεύει να αποτελέσει ένα σημαντικό και φιλόδοξο πιλοτικό έργο κοινωνικού χαρακτήρα, για την παροχή υπηρεσιών ψηφιακής εκπαίδευσης και ψηφιακού εγγραμματισμού, καθώς και υποστήριξης σε θέματα πρόσβασης σε ψηφιακές υπηρεσίες, σε ηλικιωμένους δημότες (κυρίως 65+) του Δήμου μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ