Περιφέρεια Ηπείρου: Στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα με 36,1 εκατομμύρια

Επιχειρηματικότητα και ελληνικό δημόσιο… δύο κόσμοι παράλληλοι. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει από την απάντηση που έδωσε η Περιφέρεια Ηπείρου με αφορμή δημοσίευμα του Epiruspost για τις πολύ χαμηλές επιδόσεις που καταγράφηκαν στην προκήρυξη που αφορούσε στην «ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την εκπόνηση και εφαρμογή επιχειρησιακών σχεδίων για οργανωτική αναδιάρθρωση και προσανατολισμό στην εξωστρέφεια». Η πρόσκληση είχε προϋπολογισμό που έφτανε στα τρία εκατομμύρια ευρώ όμως εντάχθηκαν μόλις δύο επενδυτικά σχέδια με προϋπολογισμό 116.700 ευρώ!!!

Η Περιφέρεια Ηπείρου στην απάντησή της κάνει έναν συνολικό απολογισμό των δράσεων που έχει προκηρύξει για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και αποδέχεται ότι στην συγκεκριμένη η γραφειοκρατία δεν ήταν ανασταλτικός παράγοντας μόνο στην Ήπειρο αλλά και συνολικά.

Η γραφειοκρατία άλλωστε είναι βασικό στοιχείο που διέπει το τρέχον ΕΣΠΑ είτε πρόκειται για δράσεις του ιδιωτικού τομέα είτε πρόκειται για έργα του δημοσίου. Και το αποδεικνύουν οι καθηλωμένοι δείκτες απορρόφησης. Έξι χρόνια μετά την έναρξη του προγράμματος και διανύοντας κανονικά το τελευταίο έτος υλοποίησης η απορρόφηση μόλις και μετά βίας φτάνει στο 30%!!!

Στα επόμενα τρία χρόνια όσο είναι η παράταση από τους κοινοτικούς κανονισμούς θα πρέπει να απορροφηθεί το σύνολο των χρημάτων διαφορετικά επιστρέφονται στον κουμπαρά των Βρυξελλών.

Στην προκειμένη περίπτωση τώρα, η Περιφέρεια Ηπείρου αναφέρει ότι προκηρύσσει, αξιολογεί και διαχειρίζεται τα επενδυτικά σχέδια με τις υπηρεσίες της χωρίς εκχώρηση στον ΕΦΕΠΑΕ ώστε το σύνολο των διατιθέμενων κονδυλίων να αποδοθεί στις επιχειρήσεις και μην δαπανηθεί σε διαχειριστικά κόστη.

Δεύτερον στην «αντίστοιχη» πρόσκληση του ΕΠΑΝΕΚ που δημοσιοποιήθηκε το 2017 «ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΜΕ ΕΞΩ – Υποστήριξη Διεθνούς Προβολής ΜΜΕ με Εξωστρεφή Προσανατολισμό» π/υ 53 εκ€ (π/υ 18εκ€ για Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Δυτικής Ελλάδας) ενάχθηκαν στην Ήπειρο 8 επιχειρήσεις για χρηματοδότηση 383.000€. Γεγονός που σε συνδυασμό με την ανταπόκριση των επιχειρήσεων στην πρόσκληση της Περιφέρειας πιθανόν οδηγεί σε κάποια συμπεράσματα ότι δηλαδή ως προς τη γραφειοκρατία, δεν είναι αποκλειστικά ζήτημα που αφορά  την Ήπειρο.

Υποστηρίζει ακόμη ότι οι επιχειρήσεις της Ηπείρου, αξιοποιούν για την προβολή και προώθηση των προϊόντων τους στο εξωτερικό το παράλληλο πρόγραμμα που υλοποιεί  με ιδίους πόρους η Περιφέρεια συμμετέχοντας σε στοχευμένες διεθνείς εκθέσεις.

Από τα 337 εκ€ του ΕΠ Ήπειρος η επιχειρηματικότητα χρηματοδοτείται με 36,1 εκ€.

Η Περιφέρεια δημοσιοποίησε 9 προσκλήσεις, έχει εντάξει και υλοποιούνται ήδη 241 επενδυτικά σχέδια 28,4 εκ€, ενώ έχουν υποβληθεί και αξιολογούνται 983 αιτήματα δημόσιας δαπάνης 36,2 εκ€.

Ο αριθμός των 1.341 επενδυτικών σχεδίων  που έχουν συνολικά υποβληθεί μέχρι σήμερα είναι ενδεικτικός της απήχησης που έχουν τα προγράμματα που σχεδιάζονται και διαχειρίζονται από την Περιφέρεια.

Πρόθεση είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των αιτήσεων μέχρι  τέλος Ιουνίου του 2020 και να ενταχθούν όσα επενδυτικά σχέδια αξιολογηθούν θετικά διαθέτοντας όσα επιπλέον κονδύλια απαιτηθούν.

Υπενθυμίζουμε ότι η πρόσκληση που αφορά την επιχορήγηση  Μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Περιφέρειας για την πρόσληψη ανέργων με επιδότηση του πλήρους μισθολογικού κόστος του ωφελούμενου για 18 μήνες πλήρους απασχόλησης, είναι ανοικτή για την υποβολή προτάσεων ενώ σχεδιάζεται και η έκδοση νέων προσκλήσεων για χρηματοδότηση startup επιχειρήσεων, για cluster επιχειρήσεων και για επιχειρήσεις Κ.Α.Λ.Ο..

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ