Πανελλαδική κινητοποίηση των μελισσοκόμων στην Αθήνα

poreia melissokomoi ioannina

Πανελλαδική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας διοργανώνουν οι μελισσοκόμοι της χώρας, με απόφαση της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΜΣΕ), η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη 1η Μαρτίου 2023.

Οι μελισσοκόμοι έχουν «ραντεβού» στις 11.30 το πρωί στο Βαλλιάνειο Μέγαρο (δίπλα από το πανεπιστήμιο) στην οδό Πανεπιστημίου και στη συνέχεια  θα πορευτούν προς την Βουλή.

Σε ψήφισμα η ΟΜΣΕ, η οποία εκπροσωπεί περισσότερους από 22.000 μελισσοκόμους, επισημαίνει ότι η μελισσοκομία εΕίναι ένας κλάδος της πρωτογενούς παραγωγής που αντιμετωπίζει πολλά και διαφορετικά προβλήματα ανέκαθεν.

«Τα τελευταία δύο χρόνια όμως, τόσο η κλιματική αλλαγή που είναι εμφανέστατη με αρνητικές συνέπειες στις ποσότητες μελιού, όσο και η υπεραύξηση του κόστους παραγωγής λόγω πολέμου στην Ουκρανία οδήγησαν τους μελισσοκόμους στα όριά τους. Η επιβίωση του κλάδου απειλείται και από το τεράστιο φαινόμενο των παράνομων και εκτεταμένων σε μέγεθος, ελληνοποιήσεων. Μπορεί βέβαια, το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής να μην λύνεται από την μια στιγμή στην άλλη, όμως τα υπόλοιπα προβλήματα λύνονται αρκεί να υπάρχει βούληση και διάθεση από την πολιτική ηγεσία», τονίζεται.

Τα αιτήματα

«Εάν θέλετε να υπάρξει συνέχεια και ανάπτυξη στη μελισσοκομία της Ελλάδας, τότε τα ανωτέρω προβλήματα θα πρέπει να λυθούν άμεσα», τονίζεται στο ψήφισμα και γι’ αυτό το λόγο η Ομοσπονδία ζητά:

-Έκτακτη οικονομική ενίσχυση για την κάλυψη των ζημιών του περασμένου έτους.

-Πάταξη ελληνοποιήσεων για την μακροπρόθεσμη βελτίωση της τιμής του μελιού μας.

-Μέτρα στήριξης της Μελισσοκομίας γενικότερα, βελτιώνοντας/καταργώντας ταυτόχρονα τα «εχθρικά» νομοθετήματα διαφόρων υπουργείων.

-Μείωση ΦΠΑ σε πετρέλαιο, ρεύμα και πρώτες ύλες για τους ΚΑΔ μελισσοκομίας.

-Δίκαιη αντιμετώπιση και μοριοδότηση του μελισσοκόμου για ένταξη στα διάφορα επενδυτικά επιδοτούμενα προγράμματα όπως τα Σχέδια Βελτίωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ