Ναι από την Περιφέρεια σε μονάδα βιοαερίου στα Ραβένια

bioreusta

Θετικά επί όλων των φακέλων Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που περιλαμβάνονταν στην ημερήσια διάταξη γνωμοδότησε η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τις ΜΠΕ που αφορούν:

·         Λειτουργία Μονάδας Ιαματικής Θεραπείας Καβασίλων

·         Μονάδα μαρμάρων στη θέση «Λαθήρω» της Τ. Κ. Καρίτσας

·         Αμμοληψία στη θέση Πλατάνια του ρέματος Τύριας

·         Μονάδα Παραγωγής και εκμετάλλευσης βιοαερίου για συμπαραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας ισχύος 0,498 KW στην Τ.Κ. Άνω Ραβενίων Δήμου Πωγωνίου

·         Ισόπεδος κυκλικός κόμβος στη διασταύρωση Ε.Ο. Ιωαννίνων- Αντιρρίου, οδού Ιωαννίνων και συνδετήριας περιφερειακής οδού πόλης Ιωαννίνων.

Σε παρέμβασή του στη συζήτηση για το Φάκελο της ΜΠΕ για τη μονάδα Βιοαερίου στην Τ.Κ. Άνω Ραβενίων ο Περιφερειάρχης  Αλέξανδρος Καχριμάνης ανέφερε ότι μελλοντικά θα είναι κανόνας η λειτουργία εγκαταστάσεων βιοαερίου για μεσαίες και άνω δυναμικότητας κτηνοτροφικές/πτηνοτροφικές μονάδες για την προστασία του Περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων ανέφερε: «Οι μονάδες βιοαερίου γίνονται για να λύνουν και όχι να δημιουργούν προβλήματα. Μπορούν να λειτουργούν και δίπλα από οικισμούς. Πρέπει να προφυλάσσουμε το περιβάλλον για να έχουμε προϊόντα ποιότητας. Θεωρώ ότι στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών για την κλιματική αλλαγή ένα από τα μέτρα που θα ληφθούν, θα είναι η υποχρεωτική εγκατάσταση μονάδων βιοαερίου στις μεσαίες και άνω κτηνοτροφικές μονάδες».

Ο Περιφερειάρχης συμπλήρωσε ότι εκείνο που δεν πρέπει να επιτραπεί είναι η μεταφορά κτηνοτροφικών και άλλων αποβλήτων στις Μονάδες Βιοαερίου από μέρη που δεν έχουν σχέση με την κάθε περιοχή. «Όποιες εγκαταστάσεις θα κάνουμε, θα είναι για να λύνουμε τα προβλήματα της περιοχής και μόνο», κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ