Μανιάτες, Κρήτες, Κύπριοι… 107 χρόνια μετά, η Απελευθέρωση των Ιωαννίνων εμπνέει..

107 χρόνια μετά… Από την ημέρα εκείνη που ο ελληνικός στρατός έμπαινε ελευθερωτής στην πόλη των Ιωαννίνων. Είχε προηγηθεί ένας πολύμηνος αγώνας, σκληρές μάχες, νεκροί που η θυσία τους έγινε τραγούδι, ποίημα, πηγή έμπνευσης. Η απελευθέρωση των Ιωαννίνων ήταν μία κορυφαία στιγμή στην ιστορία της χώρας. Για πολλούς λόγους. Η απελευθέρωση των Ιωαννίνων όμως είχε προκαλέσει ένα τεράστιο κύμα εθελοντισμού και φιλελληνισμού. Δίπλα στους στρατιώτες βρέθηκαν Έλληνες από κάθε γωνιά του κόσμου. Από την Αμερική, από την Αίγυπτο, από την Ευρώπη… Ήρθαν Κύπριοι, Κρήτες, Μανιάτες… Παρόντες οι Γαριβαλδινοί!

Ιστορικές πηγές αναφέρουν ότι στους Βαλκανικούς πολέμους η εθελοντική συμμετοχή ήταν τεράστια. 3.500 Έλληνες από την Κρήτη, πλήθος Ελλήνων μεταναστών της Αμερικής, 500 Ηπειρώτες, 1.500 Κύπριοι (ανάμεσά τους και ο Δήμαρχος Λεμεσού, Χριστόδουλος Σώζος, που σκοτώθηκε στο Μπιζάνι), Έλληνες Αιγυπτιώτες, η φάλαγγα των 2.200 Γαριβαλδινών και γενικότερα Έλληνες από κάθε περιοχή της γης. Ο βουλευτής και ποιητής Λορέντζος Μαβίλης…

107 χρόνια μετά… Τα Γιάννινα σε ένα νέο σταυροδρόμι της ιστορίας.. Αντιμέτωπα με το μέλλον τους.

Αν σήμερα έχουν πραγματικά ανάγκη από κάτι είναι να βρουν τον τρόπο για να εμπνεύσουν ξανά… Να προκαλέσουν ένα νέο κύμα εθελοντισμού που θα σηκώσει την πόλη και μαζί την Ήπειρο πιο ψηλά.. Να προκαλέσουν μία επανάσταση δημιουργίας..

Τα Γιάννινα είναι αντιμέτωπα με την ιστορία τους. Μέσα απ’ αυτή πρέπει να οραματιστούν το μέλλον τους και να το μετασχηματίσουν σε παρόν!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ