Κορωνοϊός: Από 2.000 έως 3.000 τα πραγματικά κρούσματα στην Ελλάδα

Στις δύο με τρεις χιλιάδες υπολογίζονται τα πραγματικά κρούσματα του κορωνοιού στην χώρα μας. Τον αριθμό αυτό έδωσε ο Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας και προκύπτει μέσα από επιδημιολογικά μοντέλα που χρησιμοποιούνται. Με τον τρόπο αυτό απάντησε σε σενάρια που διακινούνται ούτε υποκρύπτονται κρούσματα από τις επίσημες ανακοινώσεις. Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι υπάρχει σημαντική υποδήλωση των κρουσμάτων παγκοσμίως και όχι μόνο στην Ελλάδα και επεσήμανε ότι η χώρα μας αναπτύσσει ειδικά επιδημιολογικά μοντέλα και εργαλεία σύμφωνα με τα οποία τα πραγματικά κρούσματα υπολογίζονται στις δύο με τρεις χιλιάδες.

Παράλληλα, επιτέθηκε κατά «συναδέλφων» του, που «τερατολογούν» και αναφέρονται σε καταστροφικά σενάρια, χωρίς καμία επιστημονική βάση.

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι είναι ανάγκη να μην δημιουργείται φόβος ότι θα γίνουμε Ιταλία και ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος. Ο επικεφαλής του ΕΟΔΥ είπε ότι οι νέοι δεν κινδυνεύουν τόσο, αλλά μπορούν να μεταδώσουν πιο εύκολα τον ιό σε μεγαλύτερους ανθρώπους ηλικιακά. Αυτό αποδεικνύει και το γεγονός ότι ο μέσος όρος ηλικίας των περισσότερων κρουσμάτων είναι άτομα από 60 ετών και άνω.

«Περιμένουμε περισσότερα κρούσματα. Σταδιακά δεν θα ανακοινώνουμε ένα-ένα τα κρούσματα, αλλά θα ανακοινώνουμε μόνο τα σοβαρά» τόνισε, μεταξύ άλλων. Επανέλαβε ότι πρέπει όλοι να λειτουργούμε σαν να φέρουμε ήδη τον κορωνοϊό και να λαμβάνουμε όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε να προστατεύουμε τους γύρω μας.

«Η απάντηση σε όλους που ασκούν κριτική είναι πως οι στόχοι των τεστ στη χώρα μας είναι: ο έλεγχος γίνεται για περιστατικά με αυστηρά κριτήρια. Όσον αφορά τον γενικό πληθυσμό, δεν γίνεται με καταμέτρηση όλων των περιστατικών, αλλά μία που αφορά όλες τις νοσηλείες και μία ειδική δειγματοληπτική διαδικασία, που δεν θα θέτει σε κίνδυνο τις ομάδες αυξημένου κινδύνου» συμπλήρωσε.

“Δεν έχουμε λίγα κρούσματα στη χώρα μας επειδή τα κρύβουμε”, τόνισε ο καθηγητής κ. Τσιόδρας, απαντώντας σε δηλώσεις επιστημόνων ή νέα που διακινούνται μέσω internet. “Υπάρχει σημαντική υποδήλωση των κρουσμάτων παγκοσμίως και δεν αφορά μόνο στην Ελλάδα”, τόνισε χαρακτηριστικά ο ειδικός.

Επεσήμανε, επίσης, ότι βάση ειδικών επιδημιολογικών μοντέλων και εργαλείων που έχουν στη διάθεσή τους οι έλληνες επιστήμονες και συγκεκριμένα το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών που εκπονεί συγκεκριμένη σχετική μελέτη, τα πραγματικά κρούσματα σήμερα στην Ελλάδα υπολογίζονται μεταξύ 2.000 έως 3.000.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ