Κλεμμένες εικόνες στις αγορές του κόσμου.. Σε εξέλιξη η δίκη

ARXAIOKAPHLIA EIKONES

Σε γκαλερί στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας έχουν εντοπιστεί δύο από τις εικόνες που είχαν κλαπεί από το Μακρίνο. Η κλοπή στην εκκλησία Κοιμήσεως της Θεοτόκου είχε γίνει το Νοέμβριο του 2007 και οι άγνωστοι είχαν πάρει 37 τουλάχιστον εικόνες ανεκτίμητης αξίας.

Οι δύο από αυτές εντοπίστηκαν λίγο πριν βγουν σε δημοπρασία και μετά από ενέργειες του Υπουργείου Πολιτισμού η πώλησή τους ματαιώθηκε. Επί έναν και πλέον χρόνο όμως δεν βρέθηκε τρόπος ώστε να ολοκληρωθεί η παράδοσή τους στις ελληνικές προξενικές αρχές και να επαναπατριστούν.

Αυτή ήταν μία μόνο πτυχή που αναδείχθηκε στο περιθώριο της δίκης που είναι σε εξέλιξη για τις κλεμμένες εικόνες στην Ήπειρο.

Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος ήταν αυτός που κατέθεσε στο Εφετείο και στη συνέχεια σε δηλώσεις που έκανε σημείωσε ότι «είναι ένα δυστύχημα η λεηλασία που έχει γίνει σε μοναστήρια της περιοχής και η πώληση κειμηλίων στις αγορές του κόσμου. Είναι επίσης δύσκολο και άσχημο ότι ανάμεσα στους κατηγορούμενος είναι ο πρώην πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης αλλά και ένας ιερέας».

Ο Μητροπολίτης ανέφερε επίσης ότι πολύτιμοι θησαυροί ξεπουλιούνται σε εκθέσεις του εξωτερικού με πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της έκθεσης στην Φραγκφούρτη. Και πουλιούνται αφού πρώτα έχουν «ξεπλυθεί».

Στοιχεία για τη δαιδαλώδη διαδρομή της αρχαιοκαπηλίας κατέθεσε στέλεχος από Γενική Διεύθυνση Τεκμηρίωσης του Υπουργείου Πολιτισμού μετά από πολυετή έρευνα που έγινε.

Ο συνήγορος του ιερέα που είναι μεταξύ των κατηγορουμένων, Νίκος Γκόντας, σε δηλώσεις τόνισε πως «αναμφισβήτητα υπάρχει κύκλωμα» και συμπλήρωσε ότι το κύκλωμα αυτό δεν βρίσκεται στο δικαστήριο.

«Όσοι κινούν τα νήματα δεν είναι μέσα στη δικαστική αίθουσα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γκόντας.

Η ακροαματική διαδικασία θα συνεχιστεί αύριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ