Καθαρό κι αυστηρό μήνυμα από τον Έβρο.. Τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα

Μήνυμα στήριξης των ελληνικών προσπαθειών για να προστατευθούν τα Ευρωπαϊκά σύνορα έστειλαν από τον Έβρο οι ηγέτες των Ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, μετά την επίσκεψή τους στην Ελληνική συνοριογραμμή, μαζί με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη. Τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα… Το μήνυμα αυτό εστάλη με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο και προς πάσα κατεύθυνση από τους ευρωπαίους αξιωματούχους την ώρα που ο Έλληνας Πρωθυπουργός σημείωνε ότι το πρόβλημα δεν είναι μεταναστευτικό ή προσφυγικό αλλά ασύμμετρη απειλή και χαρακτήριζε την Τουρκία διακινητή μεταναστών.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε από το πρωί στον Έβρο όπου μαζί με την ηγεσία της ΕΕ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι, τον Μαργαρίτη Σχοινά, αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιο για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, τον πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς και τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εσωτερικών της Κροατίας, Ντάβορ Μποζίνοβιτς, επιθεωρούν την κατάσταση τα χερσαία σύνορα.

Ο πρωθυπουργός και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι πέταξαν πάνω από τα χερσαία σύνορα με την Τουρκία, ενώ προσγειώθηκαν στην περιοχή της Ορεστιάδας, όπου επισκέφθηκαν το Φυλάκιο 1.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό σε τέτοιες καταστάσεις οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι «να μη μένουμε στις Βρυξέλλες και να βρισκόμαστε στο πεδίο για να έχουμε την καλύτερη δυνατή κατανόηση». «Τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα», υπογράμμισε από τις Καστανιές Έβρου ο πρόεδρος της Κομισιόν και εξήρε το ρόλο της χώρας μας στην υποστήριξη των συνόρων γιατί ακριβώς όπως είπε «αυτό που κάνετε είναι κρίσιμης σημασίας για την ΕΕ». Εξέφρασε την απόλυτη αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης επισημαίνοντας «είμαστε μαζί σας».

«Η κατάσταση στα σύνορά μας δεν είναι ένα θέμα που πρέπει να χειριστεί η Ελλάδα μόνη της, είναι ευθύνη της Ευρώπης συνολικά και θα διαχειριστούμε το πρόβλημα με τάξη, με ενότητα, αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα» είπε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Πρόσθεσε πως θα τηρηθεί η νομιμότητα στα Ελληνικά σύνορα, τα οποία είναι και Ευρωπαϊκά ενώ έστειλε μήνυμα ότι όσοι προσπαθούν να δοκιμάσουν την ενότητα της Ευρώπης, θα απογοητευθούν.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι ζήτησε η Ευρώπη να σταθεί με αποφασιστικό τρόπο απέναντι σε μια νέα, κοινή πολιτική για το άσυλο, κάτι που όπως υποστήριξε, θα έπρεπε να είχε συμβεί νωρίτερα. Ο κ. Σασόλι ευχαρίστησε την Ελλάδα και τους Έλληνες πολίτες για την στάση τους στο πρόβλημα μέχρι τώρα ενώ απηύθυνε μήνυμα προς την Τουρκία να σεβαστεί τις συμφωνίες της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Ήρθαμε για να εκφράσουμε την υποστήριξη και την αλληλεγγύη μας στην ελληνική κυβέρνηση αλλά και για να εκφράσουμε την απόφασή μας να βοηθήσουμε την Ελλάδα για να βρούμε μια ευρωπαϊκή απάντηση σε αυτή τη νέα μεταναστευτική κατάσταση. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Κυριάκο Μητσοτάκη που άλλαξε την πολιτική της Ελλάδας στην προστασία των συνόρων, δηλαδή να μην επιτρέπει την παράνομη μετανάστευση, διότι όπως είπε η Ούρσουλα η Ελλάδα είναι η ασπίδα, τα σύνορα της ΕΕ και ο εγγυητής της σταθερότητας για ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο» τόνισε ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών πέταξαν με ελικόπτερο Σινούκ κατά μήκος των συνόρων του Έβρου προκειμένου να δουν την κατάσταση που επικρατεί.

Στη συνέχεια προσγειώθηκαν στην Ορεστιάδα και κατευθύνθηκαν στο στρατιωτικό Φυλάκιο 1 των Καστανιών. Εκεί είδαν κατεστραμμένα οχήματα από πέτρες που είχαν πεταχτεί από την άλλη πλευρά καθώς και καπνογόνα τουρκικής προέλευσης που εκτοξεύτηκαν κατά των ελληνικών δυνάμεων.

Επισκέφτηκαν το σημείο που υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση ατόμων που θέλουν να περάσουν στην Ελλάδα και επέστρεψαν στο Φυλάκιο όπου έγινε ενημέρωση από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνο Φλώρο.

Επίσης, προβλήθηκε βίντεο με στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η πίεση στα σύνορα της Ελλάδας, που είναι και σύνορα της Ευρώπης, μεθοδεύεται από την Τουρκία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ