Ηχηρό σήμερα κινδύνου για το δίκτυο ηλεκτροδότησης.. Ερώτηση στη Βουλή για τις διακοπές

Το πρώτο κύμα κακοκαιρίας που ήταν έντονο αλλά μικρής διάρκειας ανέδειξε τα σοβαρά προβλήματα στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ ή της ΔΕΗ όπως συνηθίζει να λέει η συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών. Τμήματα των πόλεων των Ιωαννίνων και της Πρέβεζας αλλά και δεκάδες χωριά σε όλη την Ήπειρο έμειναν χωρίς ρεύμα. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα η διακοπή ξεπέρασε τις δέκα ώρες. Το προηγούμενο διάστημα και χωρίς να υπάρχει κανένα καιρικό πρόβλημα έμεναν χωρίς ρεύμα για πολλές ώρες χωριά του Πωγωνίου και της Ζίτσας με ότι αυτό συνεπάγεται για ανθρώπους μεγάλης ηλικίας αλλά και για ασθενείς. Οι διακοπές ηλεκτροδότησης είναι ένα ηχηρό σήμα κινδύνου για όσα μπορεί να ακολουθήσουν στη διάρκεια του χειμώνα.

Όσοι γνωρίζουν καλά την κατάσταση επισημαίνουν ότι αιτία για αυτή την εικόνα δεν είναι άλλη από την ελλιπή συντήρηση και την μη αντικατάσταση των εξαρτημάτων που έχουν φθαρεί στον χρόνο.

Μάλιστα υπάρχουν σημεία στην Ήπειρο όπου το δίκτυο δεν έχει συντηρηθεί επί σειρά ετών, οι στύλοι είναι έτοιμοι να σπάσουν καθώς μετρούν μερικές δεκαετίες κι αλλού όπου έχουν γίνει ένα με δέντρα και πυκνή βλάστηση.

Φαίνεται όμως ότι δεν είναι καλύτερη η κατάσταση και στα αστικά κέντρα καθώς μία έντονη βροχόπτωση λίγων ωρών ήταν αρκετή για να βυθιστούν στο σκοτάδι.

Η χώρα μας βρίσκεται στη 10η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις περισσότερες προγραμματισμένες και απρόοπτες διακοπές ρεύματος και είναι μία από τις λίγες χώρες που δεν εφαρμόζουν κίνητρα και κυρώσεις στους διαχειριστές με βάση τις κατηγορίες βλαβών, τη συχνότητα και τον χρόνο αποκατάστασης.

Ταυτόχρονα η Ελλάδα απουσιάζει από τους δείκτες ελέγχου ποιότητας της προμήθειας, την ίδια στιγμή που σε άλλες χώρες όπως η Ολλανδία αποζημιώνουν ανάλογα με τη διάρκεια της απρόοπτης διακοπής του ρεύματος τον καταναλωτή.

Με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές Ιωαννίνων Γιώργος Αμυράς και Μαρία Αλεξάνδρα Κεφάλα ζητούν από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας  Κωστή Χατζηδάκη πληροφορίες για την κατάσταση που βρίσκεται το δίκτυο και οι εγκαταστάσεις διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στον Νομό Ιωαννίνων, μετά από εκτεταμένες διακοπές ρεύματος σε χωριά των Δήμων Ζίτσας, Κόνιτσας και Πωγωνίου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Κέντρο Υγείας στον Βουτσαρά Ιωαννίνων που αδυνατεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε ασθενείς που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης, καθώς οι διακοπές ρεύματος εκτός από συχνές είναι και πολύωρες.

Οι βουλευτές ζητούν τέλος να μάθουν αν τηρούνται οι προδιαγραφές και οι χρόνοι συντηρήσεων των εγκαταστάσεων ώστε να παρέχονται οι οφειλόμενες ποιοτικές υπηρεσίες στους καταναλωτές που στην παρούσα φάση ταλαιπωρούνται χωρίς να έχουν κάποια διαβεβαίωση από τον ΔΕΔΔΗΕ περί ολοκλήρωσης των εργασιών.

Απομένει να δούμε την απάντηση του αρμόδιου υπουργού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ