Η παράνομη στάθμευση έγινε κανόνας στα Γιάννινα… Αφαιρεί άδειες και πινακίδες η Τροχαία!

paranomi_statmeusi1

Κανόνας κι όχι εξαίρεση τείνει να αποτελεί το παράνομο παρκάρισμα στην πόλη των Ιωαννίνων. Οι διαμαρτυρίες είναι πάμπολλες και αρκετοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι υπάρχει έλλειψη επαρκούς αστυνόμευσης. Οι τροχονομικοί έλεγχοι όμως αποδεικνύουν ακριβώς το αντίθετο. Δείχνουν ότι είναι εξαιρετικά συχνοί όπως πολλές είναι οι παραβάσεις που έχουν βεβαιωθεί εντός της πόλης. 6.672 παραβάσεις μόνο στην πόλη των Ιωαννίνων από τις αρχές Σεπτέμβρη και μέχρι τώρα, μέσα δηλαδή σε πεντέμισι μήνες! 129 απ’ αυτές αφορούσαν σε παράνομη κίνηση σε πεζοδρόμια! Δεν φταίει λοιπόν η απουσία τροχαίας αλλά μία κακή νοοτροπία που έχει κυριαρχήσει μεταξύ της πλειοψηφίας των οδηγών.

Το ειδικό επιχειρησιακό πρόγραμμα τροχονομικής αστυνόμευσης «Ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών στις πόλεις», που εφαρμόζεται από τις υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου, έχει σχεδιαστεί από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας.

Βασικοί στόχοι του προγράμματος είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής στις αστικές περιοχές, η εξασφάλιση της απρόσκοπτης και ασφαλούς κίνησης των πολιτών και ιδίως των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων καθώς και η βελτίωση του επιπέδου οδικής ασφάλειας.

EpirusPost • Ειδήσεις, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία • paranomi statmeusi1

Προς την κατεύθυνση αυτή, η αρμόδια υπηρεσία τροχαίας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων εφαρμόζει ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο με στοχευμένους τροχονομικούς ελέγχους στην πόλη των Ιωαννίνων, για τον εντοπισμό των οδηγών που δε συμμορφώνονται με τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, δημιουργώντας προβλήματα στην ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών.

Κατά τη διάρκεια των στοχευμένων ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν από το Τμήμα Τροχαίας Ιωαννίνων το διήμερο 14 & 15 Φεβρουαρίου 2020, ελέγχθηκαν 398 οχήματα, αφαιρέθηκαν οκτώ άδειες ικανότητας οδήγησης, 10 άδειες κυκλοφορίας και 19 ζεύγη πινακίδων κυκλοφορίας, ενώ βεβαιώθηκαν συνολικά 97 παραβάσεις και συγκεκριμένα:

  • 20 παραβάσεις για στάση/στάθμευση στις εισόδους και εξόδους των πεζόδρομων ή πάνω σε αυτούς
  • 38 παραβάσεις για στάση/στάθμευση σε πεζοδρόμια, πλατείες και ειδικά ερείσματα που προορίζονται για πεζούς ως και ποδηλατοδρόμους
  • 28 παραβάσεις για στάση/στάθμευση σε διαβάσεις πεζών ή σε απόσταση μικρότερη των (5) μέτρων από αυτές
  • 4 παραβάσεις για στάση/στάθμευση σε θέση όπου βρίσκεται κεκλιμένο επίπεδο (ράμπα διάβασης ΑμεΑ), σε ειδικούς χώρους στάθμευσης οχημάτων ΑμεΑ και σε χώρους στάθμευσης αποκλειστικά για συγκεκριμένο όχημα ΑμεΑ
  • 7 παραβάσεις για παράνομη κίνηση σε πεζοδρόμια

EpirusPost • Ειδήσεις, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία • paranomi statmeusi2

Σημειώνεται ότι από την έναρξη του προγράμματος, τον περασμένο Σεπτέμβριο, στην πόλη των Ιωαννίνων έχουν βεβαιωθεί συνολικά -6.672- παραβάσεις και συγκεκριμένα:

  • 1.801 παραβάσεις για στάση/ στάθμευση στις εισόδους και εξόδους των πεζόδρομων ή πάνω σε αυτούς
  • 3.299 παραβάσεις για στάση/στάθμευση σε πεζοδρόμια, πλατείες και ειδικά ερείσματα που προορίζονται για πεζούς ως και ποδηλατοδρόμους
  • 1.098 παραβάσεις για στάση/στάθμευση σε διαβάσεις πεζών ή σε απόσταση μικρότερη των (5) μέτρων από αυτές
  • 345 παραβάσεις για στάση/στάθμευση σε θέση όπου βρίσκεται κεκλιμένο επίπεδο (ράμπα διάβασης ΑμεΑ), σε ειδικούς χώρους στάθμευσης οχημάτων ΑμεΑ και σε χώρους στάθμευσης αποκλειστικά για συγκεκριμένο όχημα ΑμεΑ
  • 129 παραβάσεις για παράνομη κίνηση σε πεζοδρόμια

Επισημαίνεται ότι μόνο τα αστυνομικά μέτρα δεν επαρκούν για τη διαμόρφωση συνθηκών απρόσκοπτης και ασφαλούς κυκλοφορίας των πολιτών, αλλά απαιτείται και η συνειδητή συμμόρφωση των οδηγών με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Οι ειδικές δράσεις του προγράμματος θα συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ