Η Λίμνη… γίνεται οριστικά Ζαραβίνα!

Η Λίμνη, το πανέμορφο χωριό του Πωγωνίου διεκδικούσε το παλιό της όνομα. Τελικά το παίρνει οριστικά πίσω.

Η μετονομασία του χωριού περιλαμβάνεται σε άρθρο του νομοσχεδίου για την ρύθμιση θεμάτων της τοπικής αυτοδιοίκησης που κατατέθηκε στη Βουλή.

Το νομοσχέδιο, όπως αναφέρεται στο άρθρο 12 λύνει οριστικά το θέμα.

«Μετονομάζεται η κοινότητα Λίμνης της Δημοτικής Ενότητας Δελβινακίου του Δήμου Πωγωνίου του Νομού Ιωαννίνων σε Κοινότητα Ζαραβίνας και επανέρχεται η αρχική ονομασία η οποία άλλαξε από 12,31928 με Προεδρικό Διάταγμα στο πλαίσιο μιας γενικότερης εξέτασης των τοπωνυμίων που δεν είχαν ελληνική γλωσσική ρίζα ή προέλευση. Ωστόσο οι λόγοι ονοματοδοσίας μιας περιοχής δεν μπορεί να στηρίζονται αμιγώς σε γλωσσολογικά κριτήρια, αλλά κυρίως η πολιτεία οφείλει να εξετάζει ιστορικούς, κοινωνικούς και λαογραφικούς λόγοι οι οποίοι επιβάλλουν το τοπωνύμιο.

Άλλωστε η γενικευμένα μετονομασία οικισμών και κοινοτήτων στις αρχές του προηγούμενου αιώνα και ο εξελληνισμός ονομάτων με τουρκική, σλάβικη ή αρβανίτικη προέλευση, εξυπηρετούσε ανάγκες εθνικές σε μία ταραχώδη ιστορικά περίοδο που το ελληνικό κράτος προσπαθούσε να παγιώσει τα εθνικά του σύνορα και την κυριαρχία επί των εδαφών του».

Το συγκεκριμένο άρθρο έρχεται ουσιαστικά μετά από απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας το οποίο συζήτησε την αλλαγή του ονόματος και έκρινε ότι θα πρέπει να υπάρξει μία σαφής τοποθέτηση από την πλευρά της πολιτείας.

Τελικά αυτή είναι προς ψήφιση στη Βουλή και αναμένεται να επιλύσει προβλήματα μετονομασίας κι άλλων οικισμών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ