Η «ακτινογραφία» του φετινού χειμώνα στα Γιάννινα.. Ήταν τελικά διαφορετικός;

Ήταν διαφορετικός ο φετινός χειμώνας στα Γιάννινα; Ναι, είναι η αυθόρμητη απάντηση. Η αίσθηση που αφήνει είναι αυτή του ξηρού. Λίγες βροχοπτώσεις, η πόλη δεν είδε χιόνια, ελάχιστα όμως είδαν και τα ορεινά. Ο χειμώνας ήταν ξηρός για μια περιοχή που χαρακτηρίζεται από το μεγάλο ύψος βροχοπτώσεων ακόμη και το….καλοκαίρι. Κι αυτό επιβεβαιώνεται από τα επίσημα στοιχεία έτσι όπως καταγράφηκαν στον Μετεωρολογικό Σταθμό του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και αναλύθηκαν από τον καθηγητή Μετεωρολογίας Άρη Μπαρτζώκα. Όλο αυτό που ζήσαμε ωστόσο δεν είναι πρωτοφανές…

Στα 204 χιλιοστά ανέρχεται το ύψος βροχής του φετινού χειμώνα στα Γιάννινα. Οι περισσότερες βροχοπτώσεις -134 χιλιοστά- σημειώθηκαν τον Δεκέμβριο. Ο Ιανουάριος ήταν ο πιο ξηρός μήνας με 14 μόλις χιλιοστά βροχής και τον Φεβρουάριο καταγράφηκαν 56 χιλιοστά.

Ο μέσος όρος για την περιοχή με τα στοιχεία τριαντακονταετίας είναι 411 χιλιοστά με τον Δεκέμβριο να αποτελεί τον πιο βροχερό μήνα.

Τον φετινό χειμώνα λοιπόν έπεσε στα Γιάννενα η μισή βροχή απ’ ότι συνήθως.

Ωστόσο, όπως σημειώνει ο κ. Μπαρτζώκας, η φετινή χειμερινή ξηρασία δεν είναι πρωτοφανής. Στο παρελθόν έχουν υπάρξει αρκετοί χειμώνες κατά τους οποίους έχουν σημειωθεί στα Γιάννενα ύψη βροχής ακόμη και κάτω από τα 100 χιλιοστά (π.χ. 1988-89, 1992-93).

Το σύνολο των βροχερών ημερών κατά την διάρκεια του τριμήνου ανέρχεται στις 35. 16 μέρες τον Δεκέμβριο, μόλις έξι τον Ιανουάριο και δέκα τον Φεβρουάριο.

Οι θερμοκρασίες που σημειώθηκαν είναι κοντά στον μέσο όρο των τελευταίων τριάντα ετών.

Μέσος όρος για το τρίμηνο οι 5,7ᵒC με τον Δεκέμβριο να δίνει 6,8 βαθμούς, τον Ιανουάριο να είναι πιο κρύος με μέσο όρο τους 3,9 βαθμούς και τον Φεβρουάριο με 6,5.

Οι 5,6 βαθμοί Κελσίου είναι ο μέσος όρος των τριάντα ετών με τον Δεκέμβριο να φτάνει στους 5,9, τον Ιανουάριο 4,7 και τον Φεβρουάριο 6,1..

Ούτε κρύο ούτε ζέστη λοιπόν φέτος!

Σύμφωνα με τα στοιχεία και την ανάλυση του Άρη Μπαρτζώκα υψηλός φέτος ήταν ο αριθμός των ημερών όπου η ελάχιστη θερμοκρασία έπεσε κάτω από το μηδέν.

Στο σύνολο του τριμήνου οι μέρες αυτές ανέρχονται στις 48. Επτά τον Δεκέμβριο, 25 τον Ιανουάριο και 16 τον Φεβρουάριο.

Ο μέσος όρος των τελευταίων τριάντα ετών ανέρχεται στις 38 ημέρες. Έντεκα για τον Δεκέμβριο, 15 για τον Ιανουάριο και 12 για τον Φεβρουάριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ