Δεκαεπτά επενδυτές για τη ΔΕΠΑ

DEPAΙσχυρό ενδιαφέρον και από επενδυτές του εξωτερικού συγκέντρωσε η πρώτη φάση της διαδικασίας για ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, με συνολικά 17 υποψηφίους να εκδηλώνουν ενδιαφέρον από 12 χώρες, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή το ΤΑΙΠΕΔ.

Το Δημόσιο αφήνει προς το παρόν ανοικτό το ενδεχόμενο πώλησης ξεχωριστά της ΔΕΠΑ και μεριδίου στον ΔΕΣΦΑ, τον διαχειριστή του συστήματος.

Μεταξύ των ενδιαφερόμενων ήταν κοινοπραξίες από Ρωσία, Ιταλία, Αλγερία, Αζερμπαϊτζάν, Ιαπωνία, Ισραήλ, αλλά και ελληνικές επιχειρήσεις. Ορισμένοι από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές συμμετέχουν σε σχέδια διαμετακόμισης φυσικού αερίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της Ελλάδας.

Αυτό σημαίνει ότι η έκβαση του προγράμματος ιδιωτικοποίησης του ομίλου ΔΕΠΑ θα επηρεάσει πιθανότατα και την υλοποίηση των σχεδίων αυτών.

Το Δημόσιο έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο πώλησης του ομίλου συνολικά ή ξεχωριστά της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ, (Διαχειριστής του Συστήματος Φυσικού Αερίου, στον οποίο πάντως το κράτος θα κρατήσει το 34%). Οι αιτήσεις που υπεβλήθησαν στην πρώτη φάση αφορούν και τις δύο εκδοχές.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ σε προσεχή συνεδρίαση του, θα αξιολογήσει την εκπλήρωση των τυπικών και των ουσιαστικών προϋποθέσεων και θα ανακοινώσει ποιοι από τους ενδιαφερόμενους θα κληθούν να υποβάλουν ενδεικτικές προσφορές.

Όσοι προεπιλεγούν, αφού υπογράψουν το σχετικό Σύμφωνο Εμπιστευτικότητας, θα λάβουν το Ενημερωτικό Δελτίο καθώς και τα έγγραφα για την υποβολή Ενδεικτικών Προσφορών.

Υπενθυμίζεται ότι εκτός από το ποσοστό του Δημοσίου στη ΔΕΠΑ (65%), προς πώληση προσφέρεται και το ποσοστό 35% που ελέγχουν τα Ελληνικά Πετρέλαια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ