Αύξηση της δυναμικότητας στα Κέντρα που λειτουργούν, σταδιακά η ανακοίνωση θέσεων των νέων δομών

Σταδιακά θα ανακοινωθούν οι προτεινόμενες τοποθεσίες για τις προσωρινές δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Αυτό επισημαίνει ο Υπουργός Νότης Μηταράκης απαντώντας σε ερώτηση που είχε καταθέσει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο Νομό Άρτας Όλγα Γεροβασίλη σχετικά με τον σχεδιασμό που υπάρχει για την περιοχή και την ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών. Απαντώντας οι Υπουργοί Μεταναστευτικής Πολιτικής, Προστασίας του Πολίτη και ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας. Από την απάντηση κυρίως του Νότη Μηταράκη δεν προκύπτει απόφαση για συγκεκριμένη χωροθέτηση δομής στην Ήπειρο ή απλά η κυβέρνηση αποφεύγει να το ανακοινώσει για να μην προκληθούν άλλες αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες.

«Έχει καταρτιστεί σχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει σειρά άμεσων και έμμεσων ενεργειών προκειμένου να αυξηθούν οι θέσεις φιλοξενίας», σημειώνει στην απάντησή του ο κ. Μηταράκης.

Συμπληρώνει ότι στις άμεσες ενέργειες συγκαταλέγεται η αποσυμφόρηση των Κέντρων υποδοχής στα νησιά, η αύξηση της χωρητικότητας των υπαρχουσών δομών φιλοξενίας της ενδοχώρας και η πλήρης αξιοποίηση των ήδη υπαρχόντων χώρων διαμονής.

Επιπλέον, στις έμμεσες ενέργειες μεταξύ άλλων, συγκαταλέγονται η δημιουργία νέων δομών φιλοξενίας στην ενδοχώρα και η επιτάχυνση των διαδικασιών απομάκρυνσης των διαμενόντων, οι οποίοι είναι πλέον δικαιούχοι διεθνούς προστασίας και δεν είναι πλέον αιτούντες άσυλο, από τις δομές και τα κέντρα φιλοξενίας.

«Οι προτεινόμενες τοποθεσίες για προσωρινές δομές φιλοξενίας θα ανακοινωθούν σταδιακά. Στόχος η μείωση των επιπτώσεων της κρίσης στην Ελληνική κοινωνία, η οποία καλείται να δείξει αλληλεγγύη στα νησιά του Αιγαίου, που σήμερα σηκώνουν το μεγαλύτερο μερίδιο της μεταναστευτικής κρίσης» υπογραμμίζει ο Υπουργός.

Τέλος αναφέρεται στα αντισταθμιστικά οφέλη προς τους Δήμους και τις τοπικές κοινωνίες όπως καθιερώθηκαν με την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά γίνεται αναφορά στην αύξηση δυναμικότητας των κέντρων που ήδη είναι σε λειτουργία κάτι που μπορεί να συνεπάγεται περισσότερο κόσμο στις τρεις μεγάλες δομές που λειτουργούν ήδη στην Ήπειρο.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ