Αστυνομικά Μέγαρα και Νοσοκομεία γίνονται ενεργειακά με έργα 17 εκατομμυρίων!

Στην εποχή της ενεργειακής αναβάθμισης περνούν τα δημόσια νοσοκομεία της Ηπείρου καθώς και κτίρια της Αστυνομίας. Οι προγραμματικές συμβάσεις για την υλοποίηση των έργων υπογράφηκαν μεταξύ του Περιφερειάρχη Αλέκου Καχριμάνη των Διοικητών των Νοσοκομείων και των Αστυνομικών Διευθυντών. Ο προϋπολογισμός των έργων ξεπερνά τα 17 εκατομμύρια ευρώ και τα οφέλη θα είναι πολλαπλά. Οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα σε δώδεκα μήνες γεγονός που θα επιτρέψει σε μεγάλα κτίρια να εξοικονομήσουν σημαντικά ποσά από την μείωση στην κατανάλωση ενέργειας.

Συγκεκριμένα τα έργα αφορούν τα εξής δημόσια κτήρια:

  • Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων Γ. Χατζηκώστα
  • Γενικό Νοσοκομείο Άρτας
  • Γενικό Νοσοκομείο Πρέβεζας
  • Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Δ/νση Ηπείρου
  • Αστυνομικό Μέγαρο Δ/νσης Αστυνομίας Άρτας

Η υπογραφή των προγραμματικών συμβάσεων έγινε από τους Διοικητές Σπ. Δερδεμέζη (Νοσοκομείου Χατζηκώστα), Ευάγγ. Ντάκουλα (Νοσοκομείο Πρέβεζας), Δημ. Σκανδάλη (Νοσοκομείο Άρτας), τον ταξίαρχο Κων.  Δούβαλη (Γεν. Περιφερειακή Αστ. Διεύθυνση Ηπείρου) και τον ταξίαρχο Γεώργιο Βασιλείου (Αστ. Διεύθυνση Άρτας).

Αντικείμενο του έργου

Το έργο αποτελεί μέρος του ευρύτερου Επιχειρησιακού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Ηπείρου για την προστασία του  περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής, μέσω της ενεργειακής αναβάθμισης των υποδομών, της μείωσης του ενεργειακού αποτυπώματος των αστικών κέντρων της Περιφέρειας και της ευαισθητοποίησης των πολιτών για τις δυνατότητες εξοικονόμησης ενέργειας και περαιτέρω ανάπτυξης των ΑΠΕ.

Η Περιφέρεια Ηπείρου μέσω του μηχανισμού ELENA χρηματοδότησε και υλοποίησε, μεταξύ άλλων, δράσεις ωρίμανσης για την ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων και εγκαταστάσεων.

Αντικείμενο του Έργου αποτελεί η παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών αναβάθμισης της ενεργειακής απόδοσης των δημόσιων κτηρίων της Περιφέρειας Ηπείρου.

Προϋπολογισμός

Ο προϋπολογισμός του Έργου  ανέρχεται στο ποσό των 17.951.480,00€, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24% (προϋπολογισμός χωρίς ΦΠΑ 14.477.000€ – ΦΠΑ 3.474.480,00€), από τα οποία η Χρηματοδοτική Συμβολή στο κόστος κατασκευής του έργου  θα είναι 5.000.000 €.

Διάρκεια υλοποίησης

Αντικείμενο       Εκτιμώμενη διάρκεια σε έτη

Περίοδος Εργασιών (περιλαμβανομένης και της δοκιμαστικής λειτουργίας)      12 μήνες

Περίοδος Υπηρεσιών     Έως 19 έτη

Σύνολο:                Έως 20 έτη

Τα αναμενόμενα οφέλη των παρεμβάσεων στα κτίρια είναι: – ο περιορισμός της καταναλισκόμενης ενέργειας που απαιτείται για τη λειτουργία των κτιρίων (θέρμανση, ψύξη, αερισμός) μειώνοντας τις ανάγκες τους σε θέρμανση-ψύξη και θωρακίζοντας παράλληλα το κτιριακό κέλυφος – ελαχιστοποίηση των θερμογεφυρών που οδηγεί στην αποφυγή της ανάπτυξης ανεπιθύμητων μικροοργανισμών σε περιοχές ανεπαρκούς θερμομόνωσης λόγω υγροποίησης του εσωτερικού αέρα – βελτίωση της ενεργειακής κατηγορίας των κτιρίων και μείωση των εκπεμπόμενων αερίων του θερμοκηπίου – χρήση ΑΠΕ για την κάλυψη μέρους των ενεργειακών αναγκών των κτιρίων – βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των συστημάτων μέσω αναβάθμισης των Η/Μ εγκαταστάσεων, μειώνοντας παράλληλα το λειτουργικό κόστος των κτιρίων – βελτίωση θερμικής και οπτικής άνεσης κτιρίων Απο αυτές τις παρεμβάσεις θα επωφεληθούν όλοι οι χρήστες των κτιρίων δηλαδή εργαζόμενοι και επισκέπτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ