Αποκαλυπτήρια προτομής του Ξ. Κοντιάδη

apokal_pan

Τα αποκαλυπτήρια της προτομής του ιατρού Ξενοφώντα Κοντιάδη, θύματος της ναζιστικής θηριωδίας, στο Μουσείο Ιστορίας της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος εντυπωσιασμένος από το μουσείο, απέδωσε τα εύσημα στον ιδρυτή του, καθηγητή, Στέφανο Γερουλάνο.

Νωρίτερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον Πρύτανη Τριαντάφυλλο Αλμπάνη και τους Αντιπρυτάνεις και συζήτησε για την πορεία του Πανεπιστημίου.

Ο Ξενοφών Κοντιάδης ήταν μία εμβληματική μορφή της χειρουργικής, ο οποίος, στις 20 Απριλίου 1941, ανήμερα το Πάσχα, έπεσε υπέρ πατρίδος με το χειρουργικό νυστέρι στο χέρι, εκτελώντας το ιατρικό του καθήκον στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, όπου είχε μετατεθεί με δική του επίμονη αίτηση.

«Ήταν άνθρωπος της προσφοράς, μεγάλος Έλλην. Είχε επιλέξει την προκεχωρημένη γραμμή του μετώπου, έπεσε ως μαχητής του μετώπου.

Θύμα της ναζιστικής θηριωδίας, αφού κυριολεκτικώς δολοφονήθηκε από τις οβίδες της γερμανικής αεροπορίας που έπεσαν σε νοσοκομείο το οποίο έφερε το σήμα του Ερυθρού Σταυρού, θεωρήθηκε, και δικαίως, η μεγαλύτερη επιστημονική απώλεια του Πολέμου 1940-1941. Αιωνία η μνήμη του. Ποτέ να μην ξαναζήσουμε αυτήν την βαρβαρότητα» ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο κ. Παυλόπουλος, ακολούθως, επισκέφθηκε το Εργαστήριο Ερευνών Νεοελληνικής Φιλοσοφίας του Τμήματος Φιλοσοφίας, όπου θα ξεναγήθηκε στην έκθεση Χειρογράφων και Παλαιτύπων, από τον διευθυντή του Εργαστηρίου, καθηγητή Κωνσταντίνο Θ. Πέτσιο.

EpirusPost • Ειδήσεις, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία • apokal pan

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ