Απειλή εξ Αιτωλοακαρνανίας για τα ακτινίδια της Άρτας

aktinidia artas

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας ενημερώνει όλους τους παραγωγούς ακτινιδίων καθώς και όλους όσους διακινούν καρπούς και φυτά ακτινιδιάς όπως εξαγωγείς φυτωριούχους, ομάδες παραγωγών, συνεταιρισμούς κ.λ.π. ότι στη γειτονική Αιτωλοακαρνανία   εμφανίστηκε η ασθένεια «Βακτηριακό έλκος της Ακτινιδιάς» που προκαλείται από τον επιβλαβή οργανισμού καραντίνας βακτήριο Pseudomonas syringae p.v. actinidiae.

Το βακτήριο μεταφέρεται σε μεγάλες αποστάσεις με διακίνηση μολυσμένων φυτών προς φύτευση (φυτώρια), τα μολυσμένα καλλιεργητικά εργαλεία (π.χ.κλαδέματος) καθώς και με μολυσμένα οχήματα που φέρουν χώμα η υπολείμματα φύλλων στους τροχούς, τα μέσα συσκευασίας (τελλάρα, bins).

Σε μικρές αποστάσεις μεταφέρεται  από μολυσμένο οπωρώνα με τον άνθρωπο (παπούτσια που φέρουν λάσπες, ρούχα κλπ) τον αέρα, τη βροχή, την γύρη, το νερό ποτίσματος, τα ζώα,  τα φυτικά υπολείμματα (φύλλα, βλαστοί κλπ  )

 Δεν υπάρχουν θεραπευτικά μέτρα στα προσβεβλημένα φυτά γι’ αυτό και συνιστάται στους παραγωγούς:

• να γίνεται συχνή επιθεώρηση των δέντρων για τον εντοπισμό ύποπτων συμπτωμάτων

• να χρησιμοποιείται  υγιές και πιστοποιημένο πολλαπλασιαστικό υλικό (ΜΕ ΦΥΤΟΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΌ ΔΙΑΒΑΤΉΡΙΟ) για την εγκατάσταση νέων οπωρώνων

Το βακτήριο είναι καταστρεπτικό για την καλλιέργεια ακτινιδιας και ενδεχόμενη εμφάνιση του στην περιοχή μας θα έχει τεράστιες οικονομικές συνέπειες.

Οι φυτουγειονομικοί ελεγκτές της ΔΑΟΚ ΠΕ Άρτας είναι στη διάθεση του κάθε ενδιαφερόμενου για περαιτέρω οδηγίες και υποδείξεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ