Αλαλούμ με τους Φορείς Διαχείρισης

Σε ένα μεγάλο αλαλούμ οδηγούνται οι Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, οι οποίοι οδεύουν προς κατάργηση τουλάχιστον με την μορφή που τους γνωρίζαμε από την ίδρυσή τους και μέχρι τώρα.

Όπως προανήγγειλε ο Υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης στη συνάντηση που είχε με τους Περιφερειάρχες της χώρας, το νέο μοντέλο για τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, προβλέπει έναν Ενιαίο,  ενισχυμένο φορέα που θα είναι η μετεξέλιξη του Εθνικού  Κέντρου Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΚΠΑΑ). Το μοντέλο που θα υιοθετηθεί, εφαρμόζεται ήδη σε μεγάλο βαθμό σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Αυστρία και η Ιρλανδία.

Και μπορεί αυτό να μοιάζει φιλόδοξο, εκεί ωστόσο που αναμένεται να δημιουργηθούν τα σοβαρότερα προβλήματα είναι στο «σπάσιμο» των αρμοδιοτήτων μεταξύ των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και των Περιφερειών.

Οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις θα είναι αρμόδιες για τη φύλαξη αυτών των περιοχών, οι Περιφέρειες για τα έργα που θα εκτελούνται, καθώς και για την ήπια ανάπτυξή τους, με χρηματοδότηση για τις δράσεις τους από το ΥΠΕΝ.

Ο νέος φορέας θα έχει «αντένες» σε κάθε προστατευόμενη περιοχή με έναν διευθυντή που θα επιλεγεί από το σημερινό υπαλληλικό προσωπικό.

Η βάση στελέχωσης του νέου φορέα θα είναι οι σημερινοί υπηρετούντες υπάλληλοι.  «Επομένως, διερωτήθηκε ο κ. Χατζηδάκης, ποιος είναι ο λόγος των διαφωνιών, όταν το νέο καθεστώς για τις προστατευόμενες περιοχές θα είναι περισσότερο λειτουργικό διοικητικά και πιο ουσιαστικά υποστηριζόμενο οικονομικά;»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ