Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων συμμετέχει στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2025που για φέτος έχει τον γενικό τίτλο «Αρχιτεκτονική Κληρονομιά – Γεφυρώνοντας το παρελθόν με το παρόν», προγραμματίζοντας τις ακόλουθες δράσεις:
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ – ΠΑΡΚΟ ΛΙΘΑΡΙΤΣΙΑ
Λιθαρίτσια: Ο λόφος με τα κρυμμένα μυστικά.
Πρόκειται για εκπαιδευτικό πρόγραμμα/ δράση για παιδιά των δύο τελευταίων τάξεων του Δημοτικού και της Α΄Γυμνασίου. Έναταξίδι-περιήγηση στην ιστορία του λόφου των Λιθαριτσίων από την εποχή του Αλήπασά (ανέγερσησεραγιών για τους γιους του) έως τον σχεδιασμό του πάρκου και την ανέγερση του ΑρχαιολογικούΜουσείουΙωαννίνωναπό τον ΆρηΚωνσταντινίδη.
Η δράση θα πραγματοποιηθεί κατόπιν συνεννόησης.
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ:
Όνομα: Ελένη Βασιλείου, αρχαιολόγος ΕΦΑ Ιωαννίνων
Τηλ.: 2651001078
e-mail: [email protected]
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΙΤΣ ΚΑΛΕ -ΚΑΣΤΡΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων « Δημήτρης Κωνστάντιος» Ιτς Καλέ.
Έκθεση φωτογραφίας “MuddyMemories» (27 Σεπτεμβρίου – 12 Οκτωβρίου 2025)
Η έκθεση «MuddyMemories»εντάσσεται στο πλαίσιο του 17ουPhotometriaFestivalκαι παρουσιάζεται αρχειακό και τεκμηριωτικό υλικό, τόσο φωτογραφικό όσο και οπτικοακουστικό, το οποίο καταγράφει τις εκτεταμένες καταστροφές που προκάλεσαν οι πλημμύρες του 2024 στη Βαλένθια. Τα φυσικά αυτά φαινόμενα είχαν τραγικές συνέπειες, οδηγώντας στον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων, την κατάρρευση ή σοβαρή φθορά πλήθους κτηρίων, καθώς και την πρόκληση ανυπολόγιστων οικολογικών ζημιών. Η έκθεση «MuddyMemories» δεν είναι απλώς μια καλλιτεχνική προσπάθεια, αλλά και μια ιστορική καταγραφή της ανθρώπινης ανθεκτικότητας απέναντι στις φυσικές καταστροφές, αναδεικνύοντας τη δύναμη της μνήμης και της πολιτιστικής κληρονομιάς. H έκθεση, η οποία διοργανώνεται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Πολιτισμού ΈΝΤΕΥΞΙΣ – Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρίαθα διαρκέσει από τις 27 Σεπτεμβρίου έως τις 12 Οκτωβρίου 2025.
ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ:
Όνομα: ΤσουλούφαΕβίτα
Τηλ.: 6983797750
e-mail: [email protected] / [email protected]
Όνομα: Σοφία Κίγκα, αρχαιολόγος ΕΦΑ Ιωαννίνων
Τηλ.:2651001067
e-mail: [email protected]
Όνομα: Σταματία Κορτζή, αρχαιολόγος ΕΦΑ Ιωαννίνων
Τηλ.:2651039580
e-mail: [email protected]
Αναζητώντας το παρελθόν στην Καστρούπολη των Ιωαννίνων
Παρασκευή, 26 Σεπτεμβρίου 2025
Περιήγηση στον περίδρομο τουδυτικού προμαχώνα της ακρόπολης του ΙτςΚαλέ του Κάστρου Ιωαννίνων, όπου δίνεται η δυνατότητα πανοραμικής θέας της παλιάς πόλης των Ιωαννίνων και της αρχιτεκτονικής, όπως αυτή προσαρμόστηκε στο σήμερα, καθώς και του τμήματος των τειχών που επαναχρησιμοποιήθηκαν για πολιτιστικούς σκοπούς, πχ τα παλιά μαγειρεία μετατράπηκαν σε μουσείο, τμήμα του σαραγιού αποκαταστάθηκε και έγινε αίθουσα εκθέσεων.Η δράση διοργανώνεται σε συνεργασία με το Μουσείο Αργυροτεχνίαςτου Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς.
Σημείο Συνάντησης: Μουσείο Αργυροτεχνίας στις 10.30 το πρωί.
ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ:
Όνομα: Αθηνά Ζωγάκη, αρχαιολόγος ΕΦΑ Ιωαννίνων.
Τηλ.: 2651039580
e-mail: [email protected]
Για το κοινό που επιθυμεί να επισκεφθεί το Αρχαιολογικό και το Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων, σας ενημερώνουμε ότι το Σάββατο 27 και την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2025, και στις αίθουσες των μόνιμης έκθεσης και στην αίθουσα «Διώνη» του Αρχαιολογικού Μουσείο Ιωαννίνων, όπου φιλοξενείται η περιοδική έκθεση«Γίγαντες και Μολοσσοί» του εικαστικού Κωνσταντίνου Παπαμιχαλόπουλου, κατά τις ώρες λειτουργίας των μουσείων, θα είναι ελεύθερη.
Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων
Ωράριο λειτουργίας (Τετάρτη έως Δευτέρα): 8.30 έως 20.00
Τρίτη κλειστά
Πληροφορίες: τηλ. 26510-01089
Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων (Κάστρο Ιωαννίνων)
Ωράριο λειτουργίας (Τετάρτη έως Δευτέρα): 8.30 έως 20.00
Τρίτη κλειστά
Πληροφορίες: τηλ. 26510-25989
www.efaioa.gr
www.amio.gr