Από τους πρόσφυγες της Κόνιτσας.. Έκκληση στην Αλβανία να τους ανοίξει τα σύνορα!

konitsa sirioi16

konitsa sirioi16

Έκκληση στην Αλβανία να τους ανοίξει τα σύνορα για να μπορέσουν να ταξιδέψουν στην Γερμανία απευθύνουν Σύριοι πρόσφυγες που φιλοξενούνται στην Εστία της Κόνιτσας.

Σε εκτενές ρεπορτάζ, που μεταδόθηκε από το Αλβανικό κανάλι Top Channel και φιλοξενείται από το σύνολο σχεδόν του Αλβανικού τύπου, φιλοξενούνται συνεντεύξεις προσφύγων, μέσα στην εστία της ακριτικής πόλης.

Οι πρόσφυγες απευθύνονται στην Κυβέρνηση της Αλβανίας, προκειμένου να τους επιτρέψει να φτάσουν στην Γερμανία.

«Είμαστε τόσο κοντά στα Αλβανικά σύνορα.. Αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε κάποιο σχέδιο για την μετακίνησή μας. Ελπίζουμε ότι η Αλβανική κυβέρνηση θα μας βοηθήσει να περάσουμε τα σύνορα και να ταξιδέψουμε προς την Ιταλία και τέλος την Γερμανία. Έχω ένα μήνυμα από όλους τους Σύριους που είμαστε στην Κόνιτσα. Να μας βοηθήσει η Αλβανία να ταξιδέψουμε μέχρι την Γερμανία», αναφέρει ένας από τους πιο νεαρούς πρόσφυγες που βρίσκονται στην Κόνιτσα, από το βράδυ της Παρασκευής.

Στο ίδιο ρεπορτάζ φιλοξενούνται δηλώσεις της Προέδρου του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου Κατερίνας Μητοπούλου, η οποία σημειώνει ότι οι πρόσφυγες που φιλοξενούνται στην Εστία μπορούν να κινούνται ελεύθερα, χωρίς να τους παρεμποδίζει η αστυνομία.

Η Αλβανία την ίδια ώρα συνεχίζει το σκληρό, παρασκηνιακό παζάρι με την Ευρωπαική Ένωση, για τα οικονομικά ανταλλάγματα που θα έχει προκειμένου να δεχθεί έναν αριθμό προσφύγων.

Παράλληλα όμως, είναι έτοιμα να αναλάβουν δράση, οργανωμένα κυκλώματα που εμπορεύονται την ελπίδα και υπόσχονται στους πρόσφυγες πέρασμα προς την γείτονα χώρα έναντι βέβαια μεγάλων χρηματικών ποσών.

Κάτι αντίστοιχο συνέβη και παλιότερα, με αποτέλεσμα τότε, όσοι Σύριοι κατάφεραν να φτάσουν στο Αλβανικό έδαφος, να πέσουν θύματα κλοπών και στη συνέχεια να τους οδηγούν μέσα από δύσβατα μονοπάτια, στα χωριά της ελληνικής μεθορίου.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ