Τzoumerka-art-festival.gr στο Δασικό Χωριό

ART_FESTIBALΤο πρόγραμμα των κεντρικών εκδηλώσεων του 6ου Tzoumerka Art festival, είναι αφιερωμένο στη μνήμη του κινηματογραφιστή και παραγωγού Γιώργο Κολόζη.

Ο Γιώργος Κολόζης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953. Σπούδασε Πολιτικές – Οικονομικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη συνέχεια φωτογραφία στο School of Modern Photography( S.M.P New Jersey) και σκηνοθεσία στη Σχολή Κινηματογράφου Σταυράκου.

Από το 1976 έως το 1980 εργάσθηκε σε εταιρίες παραγωγής (Φίνος, Καραγιάννης, Λεφάκης, Cinetic), και σε διάφορα τηλεοπτικά προγράμματα κυρίως ντοκιμαντέρ (ΕΡΤ, ZDF, RAI 1, CENTRAL TV).

Από το 1980 έως το 1985 ασχολήθηκε με την σκηνοθεσία και την παραγωγή σειρών οικολογικών ντοκιμαντέρ ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΤΑ ΠΟΤΑΜΙΑ ΤHΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, κ.ά

Το 1985 ίδρυσε την εταιρία παραγωγής ΦΩΤΟΚΙΝΗΣΗ Ε.Π.Ε (PHOTOKINISIS) και ασχολήθηκε κυρίως με την παραγωγή και σκηνοθεσία ντοκιμαντέρ για την ελληνική και διεθνή αγορά.

Έχει διακριθεί σε διεθνή φεστιβάλ ταινιών όπως OKOMEDIA, ECOFILM, MOUNTAIN FILM FESTIVAL, INTERNATIONAL TRAVEL FILM FESTIVAL, FESTIVAL INTERNATIONAL DU FILM NATURE, ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ, GOLDEN KNIGHT IFF RUSSIA κ.ά

Στην Ελλάδα έχει τιμηθεί με το πρώτο βραβείο ελληνικής τηλεόρασης για την σειρά ντοκιμαντέρ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ και στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με κρατικό βραβείο ποιότητας για την ταινία τεκμηρίωσης Η ΜΝΗΜΗ. Πρόσφατα βραβεύθηκε στην Ρωσία με τον Αργυρό Ιππότη για το κινηματογραφικό ντοκιμαντέρ ΤΟ ΠΗΔΗΜΑ ΤΟΥ ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗ ΚΑΙ Ο ΜΠΑΡΜΠΑ ΛΑΜΠΡΟΣ (2006).

Ο Γιώργος Κολόζης ήταν ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Tzoumerka Art festival από το ξεκίνημά του μέχρι και το 2009 που απεβίωσε.

Θέλοντας λοιπόν να τιμήσουμε την προσφορά του στο φεστιβάλ, αλλά και συνολικά στην κινηματογραφική τεκμηρίωση της Ελληνικής φύσης, την Πέμπτη 9 Αυγούστου οργανώνουμε μια ξεχωριστή συναυλία στην απόκρημνη κορυφή Αγία Παρασκευή των Τζουμέρκων, στα 1.400 μέτρα υψόμετρο πάνω από το χωριό Καταρράκτης. Στη συναυλία αυτή ο Πέτρος Κούρτης, γνωστός από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004, θα παρουσιάσει μαζί με άλλους μουσικούς από την ομάδα του, ένα πρόγραμμα με κρουστά χωρίς τη συνοδεία ηχητικού εξοπλισμού.

Το πρόγραμμα θα συνεχίσει στο Δασικό Χωριό με ένα πρόγραμμα χορών από την Ομάδα Τέχνης Φωκίδας, σε μουσικές από τον Ελληνικό Κινηματογράφο. Η ημέρα θα κλείσει με προβολές ταινιών ντοκιμαντέρ του Γιώργου Κολόζη.

Την Παρασκευή 10 Αυγούστου το πρόγραμμα περιλαμβάνει δυο συναυλίες, η πρώτη από τους The Next Saturdays και η δεύτερη από τους Drumvoice. Θα ακολουθήσουν προβολές ταινιών, όπως η ταινία του “The Designer” του Γιώργου Παπανικολάου με μουσική του Νίκου Σαλονίτη και προβολή των βραβευμένων ταινιών του 2ου φεστιβάλ ψηφιακού κινηματογράφου Αθήνας.

Το Σάββατο 11 Αυγούστου θα ξεκινήσει με ένα πρόγραμμα δραστηριοτήτων που περιλαμβάνουν ορεινό ποδήλατο και rafting στον Άραχθο. Οι συναυλίες της ημέρας έχουν jazz αποχρώσεις ξεκινώντας με αυτοσχεδιασμούς του Μπάμπη Παπαδόπουλου πάνω σε μουσικές από την ταινία “The General” του Buster Keaton. Θα ακολουθήσουν τα σχήματα Inravenus και Tilemachos Moussas Farm.

Το πρόγραμμα ολοκληρώνετε την Κυριακή 12 Αυγούστου, ξεκινώντας το πρωί με μια κατάβαση canyoning του μεγάλου καταρράκτη ύψους 110 μέτρων, πάνω από το χωριό Καταρράκτης. Το βράδυ της ίδιας μέρας θα γίνουν τρεις συναυλίες. Η πρώτη με το γυναικείο σχήμα Carbonated Lamonade σε alternative συνθέσεις, στη συνέχεια οι Empty Frame σε rock – indie μουσικές, και για το τέλος μια rock συναυλία των Yeah!. Το πρόγραμμα της Κυριακής θα κλείσει με μια μεταμεσονύχτια παρουσίαση της πρώιμης ιστορίας του Ελληνικού Κινηματογράφου από το 1896 μέχρι το 1939.

Την ίδια περίοδο αυτή θα υπάρχουν και άλλες εκδηλώσεις όπως:

• Εγκατάσταση της διαδραστικής εκδοχής του πίνακα «Έναστρη Νύχτα» του Van Gogh, από τον Πέτρο Βρέλλη. Πρόκειται για ένα «ζωντανό» πίνακα όπου ο επισκέπτης μπορεί να αλληλεπιδράσει με το έργο πειράζοντας τη ροή του. Το έργο βγήκε στη δημοσιότητα τον Μάρτιο και από τότε έχει συγκεντρώσει άριστες κριτικές από όλο τον κόσμο και περισσότερες από 1,5 εκατομμύριο επισκέψεις.

• Έκθεση φωτογραφίας από την κινηματογραφική δράση του Γιώργου Κολόζη.

• Σεμινάριο Stop Motion Animation με τον Στέλιο Λαζαρίδη

• Σεμινάριο ρέικι με τη Χρύσα Βασιλείου

Το Tzoumerka Art Festival γίνεται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ηπείρου και τη στήριξη του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων.

Οι κεντρικές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο Δασικό Χωριό «Κέδρος», στον Καταρράκτη Τζουμέρκων, με δωρεάν είσοδο.

Πληροφορίες και αναλυτικό πρόγραμμα στο www.tzoumerka-art-festival.gr και στο τηλέφωνο 2685031791, Χρήστος Λάμπρης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ