Ζητείται Πρωθυπουργός…

MAKSIMOYΕντός της ημέρας είναι πιθανό να οριστικοποιηθεί το όνομα του νέου πρωθυπουργού καθώς οι διαβουλεύσεις της πρώτης ημέρας απέβησαν άκαρπες.

Στις 12:00 το μεσημέρι το Υπουργικό Συμβούλιο, πιθανότατα το τελευταίο υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου. Το γεγονός ενδεχομένως υποδηλώνει πρόοδο στις συζητήσεις για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

Η ανακοίνωση έγινε αργά το βράδυ της Δευτέρας, λίγο μετά τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι υπήρξαν «θετικές προσεγγίσεις για το πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού» στις επαφές που είχαν ο Γιώργος Παπανδρέου με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά.

Εάν όλα εξελιχθούν ομαλά, την Τρίτη αναμένεται να ανακοινωθεί τόσο το όνομα του πρωθυπουργού της μεταβατικής κυβέρνησης, όσο και η σύνθεσή της.

Για το πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού έχουν ακουστεί τρία ονόματα: του πρώην αντιπροέδρου της ΕΚΤ Λουκά Παπαδήμου, του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή Νικηφόρου Διαμαντούρου και του Έλληνα εκπροσώπου στο ΔΝΤ Παναγιώτη Ρουμελιώτη.

Ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουκάς Παπαδήμος έφθασε στην Αθήνα από νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας, είναι άγνωστο όμως αν έχει συνομιλήσει απευθείας με τους δύο πολιτικούς αρχηγούς.

Πληροφορίες έλεγαν ότι ο κ. Παπαδήμος, από την πλευρά του, θεωρούσε ως προϋπόθεση επιτυχίας του νέου εγχειρήματος να έχει μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, να γίνουν οι εκλογές μετά τις 19 Φεβρουαρίου, και να ζητεί την συμμετοχή περισσότερων στελεχών της ΝΔ στο κυβερνητικό σχήμα.

Ο κ. Διαμαντούρος, από την άλλη πλευρά, επιβεβαίωσε στο Reuters ότι δέχθηκε την Κυριακή διερευνητικό τηλεφώνημα, δεν υπήρξε έκτοτε καμία άλλη επικοινωνία. «Δεν απέκλεισα την πιθανότητα να συνεισφέρω, εφόσον συντρέξουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις», πρόσθεσε ο κ. Διαμαντούρος.

Ο κ. Ρουμελιώτης, τέλος, έγινε γνωστό ότι αναχωρεί για την Αθήνα. Επισήμως ο Π. Ρουμελιώτης έρχεται στην Ελλάδα για σημαντικές διαβουλεύσεις με τους Παπανδρέου – Σαμαρά που έχουν να κάνουν με την 6η δόση.

Ως προς την υπόλοιπη σύνθεση της κυβέρνησης, σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Γ.Παπανδρέου στην τελευταία επικοινωνία του με τον κ. Αντ.Σαμαρά, κατέστησε σαφές ότι δεν μπορεί να προχωρήσει η συμφωνία για τον σχηματισμό της κυβέρνησης συνεργασίας και η επιλογή του νέου πρωθυπουργού, εφόσον ο πρόεδρος της ΝΔ δεν δεχθεί την συμμετοχή και δικών του συνεργατών σε ορισμένα υπουργεία.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, η ΝΔ φέρεται να θέλει αλλαγή σε τέσσερα τουλάχιστον υπουργεία, αλλά και στον εκπρόσωπο της κυβέρνησης. Φέρεται δε να τονίζει πως δεν θα συμμετάσχει στη νέα κυβέρνηση κανένα πολιτικό στέλεχος του κόμματος, καθώς η ΝΔ δεν επιθυμεί συγκυβέρνηση.

Η θέση στην κυβερνώσα παράταξη είναι ότι τα υπουργεία που «τρέχουν» τις αποφάσεις του μνημονίου δεν μπορούν να αλλάξουν, φέρονται όμως να λένε πως σε βασικά υπουργεία είναι απαραίτητη η εκπροσώπηση της ΝΔ.

Την ίδια ώρα, το Reuters μετέδιδε, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές, ότι η ΝΔ επιθυμεί το οικονομικό επιτελείο, υπό τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, να παραμείνει στη θέση του, ενώ εμφανίζεται πρόθυμη να ψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2012.

Αργά το βράδυ της Δευτέρας ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ.Καρατζαφέρης, τόνισε πως θα στηρίξει τη νέα κυβέρνηση υπό προϋποθέσεις και δήλωσε ότι έλαβε πρόσκληση να συμμετέχει στην υπό δημιουργία κυβέρνηση «σε εξαιρετικά τιμητική θέση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ