Ζαγόρι: Στην απέραντη γοητεία της πέτρας

PAPIGKO13

PAPIGKO13Η άγρια ομορφιά της ορεινής φύσης με τα πυκνά δάση, τα ποτάμια, τις λιμνούλες, τα απόκρημνα φαράγγια εναρμονίζεται με την ανθρώπινη δημιουργία, τα πέτρινα τοξωτά γεφύρια, τα πετρόκτιστα αρχοντικά, τις εκκλησιές, τα λιθόστρωτα μονοπάτια.

Τα Ζαγοροχώρια συγκροτούν μια παραδοσιακή οικιστική ενότητα που απαρτίζεται από 46 χωριά. Το Ζαγόρι λέξη σλαβική σημαίνει: «Πίσω από το βουνό» και ορίζει μια ολόκληρη περιοχή που εκτείνεται από τον ορεινό όγκο του Μιστικέλι και της Τύμφης έως και την οροσειρά της Πίνδου.

 

Το Ζαγόρι χωρίζεται σε τρία γεωγραφικά τμήματα, το Ανατολικό, το Δυτικό και το Κεντρικό. Ξεκινώντας από τα Ιωάννινα και ακολουθώντας την Εθνική οδό Ιωαννίνων- Κόνιτσας, στο 19ο χλμ στρίβετε δεξιά, καθοδηγούμενοι και από την σήμανση, προς τα χωριά του κεντρικού Ζαγορίου, ένα σύνολο παραδοσιακών χωριών που απλώνονται ανάμεσα στο όρος Μιστικέλι και στον ορεινό όγκο της Τύμφης.

Μετά από δέκα λεπτά οδήγησης σε μία ανηφορική διαδρομή θα συναντήσετε στα δεξιά σας το πρώτο χωριό του κεντρικού Ζαγορίου τους Ασπραγγέλους.

Ένα πανέμορφο χωριό κτισμένο αμφιθεατρικά σε υψόμετρο 1000 μέτρων. Στη μεγάλη πλατεία του με τα σκιερά πλατάνια μπορείτε να κάνετε την πρώτη σας στάση για καφέ ή και φαγητό. Στην κορυφή του χωριού υπάρχει πίστα αιωροπτερισμού και σε υψίπεδο ένα ολοκαίνουργιο σκοπευτήριο, που διοργανώνονται διεθνείς αγώνες.

Συνεχίζοντας από τους Ασπραγγέλους, στη διασταύρωση ακολουθούμε το δρόμο προς Ελάτη, ένα χωριό σε μία κατάφυτη περιοχή από πεύκα, έλατα, δρυς.

Απολαύστε τη θέα που φτάνει έως τις κορυφές της Τύμφης και είναι εξαιρετική. Με κατεύθυνση προς τους Κήπους επισκεφτείτε για λίγο το Δίλοφο, ένα μικρό χωριό με καλοδιατηρημένα αρχοντικά και λιθόστρωτα δρομάκια. Κατεβαίνοντας από το Δίλοφο σταματήστε να θαυμάσετε το πετρόκτιστο τοξωτό γεφύρι του Κόκορη.

Ένα ακόμη χωριό που αξίζει να δείτε πριν φτάσετε στους Κήπους είναι το Κουκούλι. Το χωριό είναι σπάνιας ομορφιάς και ανέγγικτο από κάθε είδους σύγχρονη παρέμβαση.

Συνεχίζοντας οδικά προς Κήπους θα δείτε στα δεξιά σας το περίφημο τριξοτο γεφύρι του Καλογέρου, ένα εξαιρετικό δείγμα αρχιτεκτονικής, που από μακριά μοιάζει σαν κινούμενη κάμπια, στις όχθες του Βίκου. Φθάνοντας στους Κήπους θα γοητευτείτε. Το χωριό είναι χτισμένο αφμιθετατρικά σε υψόμετρο 800μ. μπροστά του απλώνεται μία κοιλάδα που την διασχίζουν δύο μικροί ποταμοί στις όχθες των οποίων είναι χτισμένα περίτεχνα τοξωτά γεφύρια. Επισκεφτείτε το λαογραφικό μουσείο και θα δείτε πολλά παραδοσιακά εκθέματα.

Ένα ακόμη χωριό του κεντρικού Ζαγορίου που αξίζει να επισκεφτείτε είναι το Τσεπέλοβο, απ’τα πιο γνωστά και τουριστικά χωριά, παλιό κεφαλοχώρι, χτισμένο σε πλαγιά της Τύμφης σε υψόμετρο 1080μ. Εντυπωσιακή είναι η πλατεία του με τα αρχοντικά και την εκκλησία του Αγ. Νικολάου. Μια μικρή διαδρομή θα σας οδηγήσει στην περίφημη Μονή του Ρογκόβου χτισμένη σε πλαγιά της ομώνυμης χαράδρας. Συνεχίζουμε το οδοιπορικό μας στο δυτικό Ζαγόρι που απλώνεται κυριολεκτικά στο εθνικό δρυμό Βίκο-Αώου, δυτικά του ορεινού όρος της Τύμφης στην επιβλητική κορυφή της Αστράκας.

Από την διασταύρωση των Ασπραγγέλων θα δείτε σήμανση και δρόμο που οδηγεί προς Μονοδένδρι -Βίτσα. Η Βίτσα και το Μονοδέδρι είναι χωριά που έχουν ξεχωρίσει τουριστικά γιατί βρίσκονται πολύ κοντά στην είσοδο της χαράδρας του Βίκου. Από τη Βίτσα μέσω το γεφυριού Μίσιου μπορείτε να κατεβείτε στο φαράγγι.

Το Μονοδένδρι είναι χτισμένο στα 1060μ και αξίζει να θαυμάσετε τα αρχοντικά, τα πλακόστρωτα ανηφορικά δρομάκια και τις εκκλησίες του. Στην κεντρική πλατεία βρίσκεται η εκκλησία του Αγίοιυ Αθανασίου από εκεί μπορείτε να συνεχίσετε το μονοπάτι και να βρεθείτε μέσα στο φαράγγι του Βίκου και μετά από πέντε ώρες πεζοπορίας μέχρι τις πηγές του Βοϊδομάτη. Σπάνιας ομορφιάς είναι το τοπίο και η θέα προς το φαράγγι από το μοναστήρι της Αγ. Παρασκευής το οποίο μοιάζει να κρέμεται στο χείλος του φαραγγιού.

Το Μονοδένδρι είναι τερματικό χωριό και έτσι γυρίζουμε πίσω με κατεύθυνση προς Αρίστη και Βίκο. Πιο πριν συναντάμε τα χωριά Άνω και κάτω Πεδινά. Κατευθυνόμαστε προς το Μεγάλο και Μικρό Πάπιγκο και περνάμε μέσα από την Αρίστη και τη λιθόστρωτη κεντρική πλατεία της. Στην έξοδο του χωριού συναντάμε το Βοϊδομάτη και περνάμε από πάνω του, από την τοξωτή γέφυρα του Πάπιγκου.

Σε αυτό το σημείο το τοπίο είναι μαγευτικό. Τα κρυστάλλινα νερά του Βοϊδομάτη, τα πλατάνια, οι αμμώδεις όχθες του συνθέτουν μια εικόνα σχεδόν παραμυθένια. Συνεχίζουμε όλο ανηφορικά ανεβαίνοντας τους πρόποδες της Τύμφης, βλέποντάς όλο και πιο κοντά μας, την επιβλητική κορυφή της Αστράκας. Φτάνουμε στο Μεγάλο Πάπιγκο, το πιο γνωστό και τουριστικό χωριό του Ζαγορίου. Μερικοί τα θεωρούν ως το πιο όμορφο.

Η αλήθεια είναι ότι βρίσκεται σε μια χαρισματική θέση κάτω ακριβώς από την κορυφή της Αστράκας και μέσα στον εθνικό δρυμό Βίκου-Αώου. Το χωριό εντυπωσιάζει τους επισκέπτες με το άψογο δομημένο αρχιτεκτονικό περιβάλλον και την εικόνα του φυσικού τοπίου που είναι μαγευτική. Δείτε το μοναδικό εξάγωνο καμπαναριό του Αγ. Βλάσσιου και τα αρχοντικά και κατευθυνθείτε προς το Μικρό Παπιγκο. Το χωριό αυτό στέκει σαν αετοφολιά κάτω από τους πέτρινους όγκους της Αστράκας.

Φτάνοντας στην πλακόστρωτη πλατεία θαυμάστε τη θέα και επισκεφτείτε την εκκλησία των Ταξιαρχών. Από εδώ ξεκινούν τα μονοπάτια για όσους θέλουν να ανέβουν την Τύμφη και να περπατήσουν ως το ορεινό καταφύγιο της Αστράκας σε ύψος 1950μ. και από εδώ μπορείτε να φτάσετε στην μυθική Δρακόλιμνη σε υψόμετρο 1200μ.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ