Ζαγόρι: Νεκρό από ασιτία αρκουδάκι 4 μηνών

ARKOYDAKI ZΑπό ασιτία πέθανε το θηλυκό αρκουδάκι, ηλικίας μόλις 4 μηνών, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά, στις 6 Ιουνίου από κατοίκους του χωριού Φραγκάδες Ζαγορίου να περιπλανιέται μόνο του, σε αγροτική περιοχή κοντά στον οικισμό.

Λίγες μέρες αργότερα, οι κάτοικοι του χωριού ειδοποίησαν τον Φορέα Διαχείρισης των Εθνικών Δρυμών Βίκου- Αώου και Πίνδου, ότι το αρκουδάκι εμφανίστηκε στον οικισμό εξαντλημένο.

 

Στελέχη του Φορέα μετέβησαν στην περιοχή, ενώ βρίσκονταν σε ανοιχτή επικοινωνία με τους εξειδικευμένους επιστήμονες της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Καλλιστώ» που δραστηριοποιείται στον Εθνικό Δρυμό. Ωστόσο, λίγο μετά την άφιξη του κλιμάκιου στους Φραγκάδες, το αρκουδάκι «έσβησε». Οι πληροφορίες από την Κτηνιατρική Υπηρεσία ΠΕ Ιωαννίνων, που ανέλαβε την νεκροψία, έδειξαν ότι το άτυχο ζώο πέθανε από ασιτία.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα πιθανότερα σενάρια για το άτυχο ζώο είναι ότι το αρκουδάκι να αποκόπηκε βίαια από τη μητέρα του λόγω θανάτου της, ή η ίδια να το αποχωρίστηκε πρόωρα. Αυτό συμβαίνει σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν μια αρκούδα αποκτά 3 ή και 4 μικρά από την ίδια γέννα. Είναι γνωστό ότι τα αρκουδάκια δεν μπορούν να επιβιώσουν χωρίς τη μητέρα τους σε τόσο μικρή ηλικία.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, τόσο ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου όσο και η «Καλλιστώ» θέλουν να επιστήσουν την προσοχή όλων των αρμόδιων φορέων αλλά και των πολιτών που αντιλαμβάνονται τη σημασία της προστασίας της άγριας ζωής στα εξής σημεία:

α) Είναι πολύ σημαντικό να ειδοποιούνται οι αρμόδιες Αρχές για ασυνήθιστα περιστατικά με αρκούδα. Για παράδειγμα, τα περιπλανώμενα νεογνά ή επαναλαμβανόμενες προσεγγίσεις αρκούδας σε οικισμούς.

β) Ένα περιπλανώμενο μοναχικό αρκουδάκι δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι είναι ορφανό η εγκαταλειμμένο. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να ειδοποιούνται αμέσως οι δασικές αρχές, η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης και το προσωπικό του Εθνικού Πάρκου Β. Πίνδου, προκειμένου να αξιολογήσουν και να διαχειριστούν το εκάστοτε περιστατικό. Θα πρέπει να αποφεύγεται η προσέγγισή του και η ενόχλησή του, σε περίπτωση που η μητέρα μπορεί να βρίσκεται κοντά και εκλάβει την εν λόγω στάση ως απειλή.

Αξιοσημείωτο πάντως είναι ότι η επίσημη ανακοίνωση από τον Φορέα Διαχείρισης και άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις έρχεται με μεγάλη χρονική καθυστέρηση, γεγονός που προκαλεί ερωτήματα και προβληματισμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ