Ύστατη προσπάθεια για συμφωνία και λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης

fodsa (1)

Μία χαραμάδα αισιοδοξίας για άρση του αδιεξόδου στην διαχείριση των απορριμμάτων δημιούργησε η συνεδρίαση του Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων το βράδυ της Τρίτης, συνεδρίαση που υπήρξε μαραθώνια.

Και η χαραμάδα αυτή προήλθε κάτω από την ασφυκτική πίεση που έχει δημιουργήσει η καθημερινότητα, η ανάγκη μεταφοράς των απορριμμάτων στο εργοστάσιο και το υψηλό κόστος των συχνών και καθημερινών μετακινήσεων.

Μέσα σε ένα εκρηκτικό τοπίο, όπως έχει διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες και με την ένταση πλέον να έχει χτυπήσει κόκκινο, ο Φορέας αναγνωρίζει την ανάγκη άμεσης λειτουργίας των Σταθμών Μεταφόρτωσης και προς την κατεύθυνση αυτή θα επιδιώξει συνάντηση με τον Περιφερειάρχη εντός των ημερών ώστε να δρομολογηθούν οι επόμενες κινήσεις.

Όλα αυτά για την δοκιμαστική λειτουργία των ΣΜΑ που αποτελεί και προυπόθεση για την ολοκλήρωση και την παράδοση των Σταθμών Μεταφόρτωσης.

Αν η χαραμάδα που άνοιξε, θα μετατραπεί και σε… πόρτα για να επέλθει η συνεννόηση αυτό είναι κάτι που θα φανεί και θα εξαρτηθεί και από την ίδια την Περιφέρεια η οποία θα πρέπει να συμβάλλει ώστε να λυθεί το πρόβλημα.

Η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΦΟΔΣΑ ξεκίνησε με την αποχώρηση των τριών εκπροσώπων του Δήμου Ιωαννιτών- μελών της Δημοτικής Αρχής, οι οποίοι κατέθεσαν κοινή δήλωση. Στην δήλωση ανέφεραν ότι σειρά ερωτημάτων που είχαν τεθεί από τον Δήμο για τον απολογισμό του 2021 δεν απαντήθηκαν από την διοίκηση του Φορέα.  Σημείωσαν ότι το Διοικητικό Συμβούλιο έχει απαξιωθεί ενώ η διοίκηση αντί να επιλέξει τη συναίνεση μεταξύ των Δήμων της Ηπείρου και της Περιφέρειας λαμβάνει αποφάσεις για νέες προσφυγές.

«Μέσα σε αυτό το κομφούζιο και με ορατά τα αδιέξοδα που ναρκοθετούν την ορθολογική ολιστική διαχείριση των απορριμμάτων στην Ήπειρο επαναλαμβάνουμε ότι δεν συμμετέχουμε στη συγκεκριμένη διαδικασία και ζητούμε από τη διοίκηση του ΑΣΔΣΑ να αναλάβει τις ευθύνες της με άμεση απόσυρση της τιμολογιακής πολιτικής» κατέληγε η δήλωση που έγινε από τον αντιδήμαρχο Βαγγέλη Πήχα εκ μέρους και των τριών μελιών.

Η συζήτηση που ακολούθησε ήταν μαραθώνια και  σε ορισμένα σημεία χαοτική. Ο Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Νίκος Καλαντζής υπεραμύνθηκε της απόφασης για νέα προσφυγή στο Ελεγκτικό Συνέδριο με αντικείμενο την μεταφορά του υπολείμματος κάτι που υπερθεμάτισε και ο αντιπρόεδρος του Φορέα Θωμάς Μπέγκας.

Ο κ. Καλαντζής υποστήριξε ότι δεν μπορεί να γίνει διαχωρισμός της λειτουργίας των ΣΜΑ και της μεταφοράς του υπολείμματος ενώ ανέφερε ότι η λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης πρέπει να γίνει με τη συνδρομή του Φορέα ο οποίος είναι ο κύριος του έργου.

Στο πλαίσιο αυτό μπορεί να υπογραφεί προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια και ο ΦΟΔΣΑ να διαθέσει προσωπικό το οποίο θα προσλάβει μέσω επιδοτούμενου προγράμματος του ΟΑΕΔ.

Μία σειρά ερωτημάτων για όλα τα θέματα που έχουν ανακύψει το τελευταίο διάστημα έθεσε ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος, ενώ την μεγάλη αγωνία και τα σοβαρά προβλήματα στην μεταφορά των απορριμμάτων στο εργοστάσιο παρουσίασε ο Δήμαρχος Πάργας Νίκος Ζαχαριάς τονίζοντας την επιτακτική ανάγκη λειτουργίας των ΣΜΑ.

«Από το 2019 μέχρι το 2022 συζητάμε τα ίδια πράγματα. Είναι ανούσια τα δικαστήρια. Αν δεν είμαστε αποτελεσματικοί, δεν έχω λόγο ύπαρξης σε αυτό το όργανο» τόνισε ο κ. Ζαχαριάς.

Ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης εξήρε τον ρόλο της Περιφέρειας στην δρομολόγηση και την ολοκλήρωση μιας σειράς έργων και καταλόγισε ευθύνες στη διοίκηση του ΦΟΔΣΑ γιατί τορπίλισε ουσιαστικά την συμφωνία που είχε επιτευχθεί πριν λίγους μήνες.

Στα προβλήματα των ορεινών δήμων που θα πρέπει να μεταφέρουν τα απορρίμματα στο εργοστάσιο με το κόστος των καυσίμων να έχει εκτοξευθεί αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Ζαγορίου Γιώργος Σουκουβέλος.

Την ανάγκη να ξεμπλοκάρει η λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης τόνισε ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γιάννης Λώλος, σημειώνοντας ότι «δεν αντέχουμε άλλο με την μεταφορά των απορριμμάτων.

Η τοποθέτηση του Δημάρχου Δωδώνης και προέδρου της ΠΕΔ Χρήστου Ντακαλέτση που ξεκίνησε με αναφορά στην ΥΓΟΣ δεν ολοκληρώθηκε καθώς υπήρξε μία μίνι παρέμβαση από τον δήμαρχο Πωγωνίου που οδήγησε στην αποχώρησε του πρώτου.

Εν κατακλείδι το πιθανότερο, αν στο μεταξύ δεν μεσολαβήσει κάτι, είναι να υπάρξει συνάντηση με τον Περιφερειάρχη ώστε να επισπευστεί η δοκιμαστική λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης με την συμβολή Δήμων και ΦΟΔΣΑ. Αν αυτό τελικά γίνει και αποδώσει καρπούς είναι κάτι που θα φανεί..

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ