Υπό διωγμό στον Αμβρακικό οι θαλάσσιες χελώνες

XELONAΕντοπίστηκαν τέσσερις σκοτωμένες με αιχμηρό αντικείμενο

Αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των νεκρών θαλάσσιων χελώνων στον Αμβρακικό κόλπο και ο Φορέας Διαχείρισης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Μόλις τις τελευταίες δύο ημέρες εντοπίστηκαν τέσσερις χελώνες σκοτωμένες από αιχμηρό αντικείμενο. Μάλιστα τα αποκεφαλισμένα σώματά τους, το είδος και το βάθος των πληγών που φέρουν αποδεικνύουν τη χρήση τσεκουριού ή μπαλτά και φανερώνουν πέραν πάσης αμφιβολίας την εσκεμμένη ανθρώπινη συμμετοχή.

Ο Αμβρακικός κόλπος αποτελεί ακόμα έναν πλούσιο ψαρότοπο ιδανικό για τους ερασιτέχνες και επαγγελματίες αλιείς, νόμιμους και παράνομους, ιχθυοκαλλιεργητές και οστρακοκαλλιεργητές.

Ταυτόχρονα όμως, αποτελεί και για τη θαλάσσια χελώνα μία από τις σημαντικότερες περιοχές τροφοληψίας σε ολόκληρη τη Μεσόγειο θάλασσα. Τι συμβαίνει όμως και η μακραίωνη σχέση ανθρώπου – θαλάσσιας χελώνας από αρμονική συμβίωση έχει μετατραπεί σε μια σχέση μίσους και έχθρας; Είναι δυνατόν να έχουμε φτάσει στο σημείο να βλέπουμε ως εχθρό ένα σπάνιο αρχέγονο είδος με παρουσία στη γη αρκετών εκατομμυρίων χρόνων πριν την εμφάνιση του ανθρώπινου είδους; Μήπως έχουμε ξεπεράσει προ πολλού κάθε όριο ανταγωνισμού και αντιμετωπίζουμε ακραίες μορφές συμπεριφοράς που διακρίνονται από απανθρωπιά, βαρβαρότητα και παράλογη εκδικητικότητα;

Ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωσή του, θα καταβάλει κάθε ανθρωπίνως δυνατή προσπάθεια, για την εξεύρεση και παραδειγματική τιμωρία των υπαιτίων. Επιπλέον με τη συνδρομή των συναρμόδιων υπηρεσιών (Λιμεναρχείο, Τμήματα Αλιείας κ.α.) θα προσπαθήσει να αποτρέψει την εμφάνιση παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον. Ταυτόχρονα, αναγνωρίζοντας την ύπαρξη «θεμάτων ανταγωνισμού» που αντιμετωπίζουν οι αλιείς και οι οστρακοκαλλιεργητές του Αμβρακικού, θα επιχειρήσει να προσεγγίσει το πρόβλημα με ορθολογικό και περιβαλλοντικά αποδεκτό τρόπο, ώστε να βρεθούν εκείνες οι βιώσιμες και δίκαιες λύσεις που θα αντισταθμίζουν την αδήριτη υποχρέωση προστασίας των θαλάσσιων χελωνών.

Τέλος, απευθύνουμε έκκληση σε όλους τους κατοίκους της περιοχής που τους διακρίνει η ευαισθησία και η άδολη αγάπη για τον Αμβρακικό, να συμμετάσχουν ενεργά στην καταπολέμηση παρόμοιων αχαρακτήριστων ενεργειών. Μόνο η καθολική καταδίκη από την τοπική κοινωνία μπορεί να απομονώσει και στη συνέχεια να αποβάλλει δια παντός τέτοιες νοσηρές συμπεριφορές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ