Υπνηλία προκαλεί η κατανάλωση λιπαρών

LIPARAΗ διατροφή που ακολουθούμε είναι δυνατόν να ευθύνεται για την υπνηλία που μπορεί να νιώθουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας, υποστηρίζουν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.

Όπως διαπίστωσαν σε μελέτη που πραγματοποίησαν, η μεγάλη κατανάλωση λιπών μειώνει την εγρήγορση στη διάρκεια της ημέρας, ενώ η υψηλή κατανάλωση υδατανθράκων την αυξάνει.

 

Ωστόσο, η κατανάλωση πρωτεϊνών δεν φαίνεται να συσχετίζεται με την εγρήγορση, γράφουν οι ειδικοί στην επιθεώρηση «Sleep».

Οι ερευνητές βασίζουν τα ευρήματά τους σε 31 υγιείς εθελοντές, με φυσιολογικό σωματικό βάρος και ηλικία 18 έως 65 ετών, οι οποίοι πέρασαν τέσσερις συνεχείς νύχτες στο Ιατρείο Ύπνου του Κολεγίου Ιατρικής του πανεπιστημίου.

Επιπλέον, πέρασαν μία ολόκληρη μέρα στο πανεπιστήμιο καταναλώνοντας μόνο πέντε γεύματα που τους έδωσαν οι ερευνητές και υποβαλλόμενοι σε ειδικές εξετάσεις αξιολόγησης της εγρήγορσής τους.

«Διαπιστώσαμε ότι η αυξημένη κατανάλωση λιπών ασκεί οξεία, αρνητική επίδραση στο επίπεδο εγρήγορσης, ενώ αντιθέτως η αυξημένη κατανάλωση υδατανθράκων φάνηκε να μειώνει την υπνηλία» δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Αλέξανδρος Βγόντζας, καθηγητής ψυχιατρικής στο πανεπιστήμιο.

Αυτό σημαίνει πως όσοι έχουν ως βάση της διατροφής τους τα λίπη (λ.χ. τρώνε πολλά κόκκινα κρέατα και τηγανητά) νιώθουν μεγαλύτερη υπνηλία, απ’ ό,τι εκείνοι που προτιμούν τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες, όπως τα δημητριακά, το ψωμί, τα ζυμαρικά και τα φρούτα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ