Υφαντική στο Μέκκειο και ξυλοτεχνία στο Μέτσοβο

mekeio1

19 δομές κατάρτισης στην υφαντική, κεραμική και ξυλοτεχνία ανοίγουν σε όλη την Ελλάδα με παράλληλη στήριξη της χειροτεχνικής επιχειρηματικότητας. Δύο από τις δομές αυτές, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έκανε ο Υφυπουργός Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης θα έχουν έδρα στο Νομό Ιωαννίνων.

Πρόκειται για τη δομή υφαντικής που θα στεγαστεί στο Μέκκειο Ίδρυμα και την δομή ξυλοτεχνικής που θα έχει έδρα στο Μέτσοβο στο ξυλουργείο του Ιδρύματος Β.Μ. Τοσίτσα

Το συνολικότερο έργο για την αναβίωση, μετεξέλιξη και ανάδειξη της ελληνικής χειροτεχνίας το οποίο έχει ενταχθεί στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει σκοπό την ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών και οικονομιών μέσω της χειροτεχνίας αλλά και την ανάδειξη μιας νέας γενιάς χειροτεχνών σε περιοχές με μεγάλη χειροτεχνική παράδοση.

Στο πλαίσιο αυτό, σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Θεσσαλίας, Δυτικής Αττικής και Δυτικής Μακεδονίας αναπτύσσονται προγράμματα σπουδών τεσσάρων εξαμήνων, με συνολική διάρκεια 260 ωρών (80 ώρες θεωρητική εκπαίδευση και 180 ώρες εργαστηριακά μαθήματα) για την ξυλοτεχνία, την υφαντική και την κεραμική, ενώ στις δομές θα διδάξουν τόσο καθηγητές πανεπιστημίου όσο και εμπειροτεχνίτες από την κάθε περιοχή.

Το έργο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις απαραίτητες κτηριακές επισκευές και προσαρμογές, την προμήθεια του απαιτούμενου εξοπλισμού, καθώς τις αμοιβές των διδασκόντων.

Στο πλαίσιο του ευρύτερου έργου της αναβίωσης της ελληνικής χειροτεχνίας περιλαμβάνονται επίσης κίνητρα για επαγγελματίες χειροτέχνες όπως τη μείωση του ετήσιου τέλους επιτηδεύματος κατά 38% για αυτοαπασχολούμενους χειροτέχνες, τον μηδενισμό του τέλους επιτηδεύματος για χειροτέχνες που έκλεισαν τα βιβλία τους κατά τη διάρκεια της οικονομικής ή πανδημικής κρίσης και προχωρήσουν σε επανέναρξη της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας ως τις 30.6.2023, καθώς και η επιδότηση του 30% του κύκλου εργασιών τους έως του ύψους των €5.000 για τους πρώτους 3.100 που θα προβούν στην επανέναρξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ