Μπροστά στον κίνδυνο να τσιμεντοποιηθεί ο μοναδικός και τελευταίος μεγάλος πνεύμονας πρασίνου της Πρέβεζας, οκτώ τοπικοί φορείς και εκατόν είκοσι πολίτες αναλαμβάνουν δράση, καταθέτοντας επίσημο αίτημα για τη σύγκληση έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου.
Αφορμή αποτελεί η απόφαση της δημοτικής αρχής (τον Ιούνιο του 2026) να προχωρήσει στην άρση της απαλλοτρίωσης του Οικοδομικού Τετραγώνου 159 στην περιοχή της Κυανής Ακτής (θέση Λουτρά), έκτασης περίπου 6 στρεμμάτων, επικαλούμενη «οικονομική ένδεια» για την αποζημίωση των ιδιοκτητών.
Μάλιστα, όπως καταγγέλλεται, στην ίδια απόφαση διαφαίνεται και η πρόθεση για ανάλογη άρση απαλλοτρίωσης στο γειτονικό ΟΤ 160, έκτασης 40 στρεμμάτων!
Πρόκειται για μια απόφαση που ανατρέπει τον πολεοδομικό σχεδιασμό πενήντα ετών και απειλεί με ανεπανόρθωτη περιβαλλοντική υποβάθμιση την Πρέβεζα. Η συγκεκριμένη περιοχή γειτνιάζει με το αλσύλλιο της Κυανής Ακτής, τα Παλιοσάραγα, το Κάστρο του Αγίου Γεωργίου και το παραλιακό μέτωπο, ενώ αποτελεί τον βασικό «δίαυλο» αερισμού της πόλης από τον νότο.
Κίνδυνος και για τα Ιαματικά Λουτρά
Παράλληλα, όπως επισημαίνουν οι φορείς, η τσιμεντοποίηση των δύο αυτών οικοδομικών τετραγώνων θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη λειτουργία των πρόσφατα ανακαινισμένων Ιαματικών Λουτρών.
Τα εν λόγω οικοπεδικά τμήματα αποτελούν τη Ζώνη ΙΙ μικροβιολογικής προστασίας της ιαματικής πηγής (σύμφωνα με μελέτες του ΙΓΜΕ και του Συνδέσμου Ιαματικών Πηγών Ελλάδος), καθώς μέσω αυτών εμπλουτίζεται ο υδροφόρος ορίζοντας από τις βροχοπτώσεις.
Οι φορείς και οι πολίτες ζητούν από τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Πρέβεζας να επανεξετάσουν τη στάση τους, να ακυρώσουν τους σχεδιασμούς άρσης απαλλοτρίωσης και να βρεθεί βιώσιμη λύση σε συνεργασία με το Ελληνικό Δημόσιο, ώστε η περιοχή να διασωθεί και να μετατραπεί σε μελλοντικό Αστικό Πάρκο, διασφαλίζοντας παράλληλα τα νόμιμα δικαιώματα των ιδιοκτητών.