Ξεκινά το πρόγραμμα για τον Αμβρακικό

AMBRAKIKOS_NEAΜε ρεαλισμό και ταχύτητα ξεκινά η υλοποίηση του Εδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος ΑΝΑΣΑ για τον Αμβρακικό. Tο πρώτο βήμα έγινε με την συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου της Αμφιλοχίας…

Σκοπός, να τεθούν οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια για την ένταξη των έργων με στόχο σε λιγότερο από ένα μήνα να εγκριθούν από την Επιτροπή Συντονισμού και Εξειδίκευσης τα πρώτα ενδεικτικά έργα.

Σημειώνεται ότι το ΑΝΑΣΑ είναι το μοναδικό ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα που ενεργοποιείται.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με ομιλία του προέδρου της Επιτροπής, υφυπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Θάνου Μωραΐτη, που ξεκαθάρισε πως αυτό που ζητούν οι πολίτες, είναι να αφεθούν στην άκρη οι ανέξοδες εξαγγελίες και να υπάρξει αποτελεσματικότητα, φέρνοντας σαν παράδειγμα τις τολμηρές πολιτικές αποφάσεις που πάρθηκαν από το Υπουργείο για το ΕΣΠΑ και που είχαν σαν αποτέλεσμα την αλλαγή της πορείας του προγράμματος. Κάτι που όπως είπε πρέπει να γίνει και για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ώστε να σταματήσουν να γίνονται ημιτελή έργα-φαντάσματα που στερούσαν πολύτιμους πόρους από άλλα, πραγματικά έργα πνοής.

«Οφείλουμε να πούμε την αλήθεια αλλά και να σχεδιάζουμε σε ρεαλιστικές βάσεις πάνω στη σημερινή πραγματικότητα.», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στο πρόγραμμα ΑΝΑΣΑ, επισήμανε τον αγώνα δρόμου που προηγήθηκε ώστε να γίνει πειστική η αναγκαιότητα του για την προστασία και ανάδειξη του εθνικής σημασίας οικοσυστήματος του Αμβρακικού: «Ο στόχος είναι να διατεθούν πόροι που αφενός θα επιλύσουν μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα που χρονίζουν και υποθηκεύουν την αναπτυξιακή διαδικασία και αφετέρου θα δώσουν ώθηση σε παραγωγικές δραστηριότητες που είναι βιώσιμες και θα αναδείξουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής.»

Όπως τόνισε ο υφυπουργός, απαιτείται ορθολογικός σχεδιασμός ώστε το ΑΝΑΣΑ να λειτουργήσει συμπληρωματικά με άλλα έργα και δράσεις που υλοποιούνται στην περιοχή, είτε μέσα από το ΕΣΠΑ, το ΕΠΕΡΑΑ, το «Αλ. Μπαλτατζής» ή τα έργα του Θησέα. Παράλληλα ανέλαβε την δέσμευση «ώστε να διασφαλιστούν στον φετινό προϋπολογισμό οι αναγκαίες πιστώσεις για να ξεκινήσουν εκείνες οι ώριμες δράσεις ή όπου είναι απόλυτα αναγκαίο και οι τεχνικές μελέτες για ιδιαίτερα σημαντικά έργα για την περιοχή.»

Την ικανοποίηση τους για την ενεργοποίηση του προγράμματος εξέφρασαν οι παριστάμενοι περιφερειάρχες Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας καθώς και οι δήμαρχοι των δήμων του Αμβρακικού.

«Το πιο σημαντικό απ’όλα είναι πως το πρόγραμμα αυτό είναι ρεαλιστικό και προσγειωμένο στα πλαίσια των αναγκών που υπάρχουν και με εξασφαλισμένους πόρους για να υλοποιηθεί.», σημείωσε σε δήλωση του ο βουλευτής Αν. Μακρυπίδης

Ο περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Καχριμάνης αφού τόνισε την αναγκαιότητα σωστού σχεδιασμού για το ΑΝΑΣΑ, ευχαρίστησε τον υφυπουργό για την συμβολή του στο ΕΣΠΑ Ηπείρου αλλά και για την εκταμίευση 500 εκατομ, ευρώ που δόθηκαν σε Περιφέρειες και δήμους και που όπως είπε, «έπεσαν στην πραγματική οικονομία και έσωσαν κόσμο.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ