Ξεκινά η καταγραφή των υγειονομικών για τον εμβολιασμό

nosokomeio n17

Από τις 9 το πρωί της Πέμπτης μέχρι στις τέσσερις μετά το μεσημέρι θα υπάρξει επικοινωνία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Βασίλης Κικίλιας με τις 7 υγειονομικές περιφέρειες και τους διοικητές των νοσοκομείων της χώρας, ώστε να ξεκινήσει η καταγραφή όλων των υγειονομικών ενόψει του εμβολιασμού.

Όπως είπε ο κ. Κικίλιας θα εμβολιαστεί όλο το προσωπικό, γιατροί, νοσοκόμοι, τραπεζοκόμοι, καθαρίστριες και άλλοι.

Στους πρώτους μήνες και μέχρι τον Ιούνιο του 2021, σύμφωνα με τον Υπουργό, θα έχει εμβολιαστεί το μεγαλύτερο ποσοστό των συμπολιτών μας. Εξαρτάται, όμως, από τις εγκρίσεις των εμβολίων και τις δυνατότητες προμήθειες των εταιρειών. Η διαδικασία προχωρά ομαλά και είμαστε ικανοποιημένοι που γίνεται από κοινού στην Ευρώπη.

Πρόεδρος ΕΟΦ: Τι είναι η «κίτρινη κάρτα» για το εμβόλιο της Covid

Ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, Δημήτρης Φιλίππου αναφέρθηκε στον σχεδιασμό του εμβολιασμού για τη γρίπη και μίλησε για τη λεγόμενη «κίτρινη κάρτα», για το εμβόλιο του νέου κορωνοϊού, δηλαδή στην παρακολούθηση του νέου φαρμάκου για την καταγραφή των ανεπιθύμητων επιπτώσεων.

Πιο αναλυτικά:

«Περάσανε τρεις μήνες από την ανακοίνωση του σχεδίου εμβολιασμού για τη γρίπη. Θεωρούμε σκόπιμο να δώσουμε στη δημοσιότητα τα στοιχεία. Συνταγογραφήθηκαν 2.650.000 εμβόλια και έγιναν 3.400.000, ενώ στην αγορά δόθηκαν 3,9 εκατ. Η σχεδιαστική πολιτική ήταν επαρκής και είμαστε ικανοποιημένοι.

Τα εμβόλια της Covid-19 είναι προ των πυλών. Ο ΕΟΦ είναι σε πλήρη ετοιμότητα, ώστε να διεξάγει όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες και να τις διασφαλίσει.

Θέλω να αναφερθώ στην κίτρινη κάρτα. Το εμβόλιο είναι ασφαλές. Υπάρχει το θέμα της φαρμακοεπαγρύπνησης. Κάθε φάρμακο, παρακολουθείται η πορεία του σε βάθος χρόνου. Ο ΕΟΦ θα καταγράψει τις ανεπιθύμητες επιπτώσεις και θα γίνει κάθε ενέργεια, ώστε να διασφαλιστεί η επικοινωνία με τον ΕΟΦ, των πολιτών που έχουν εμβολιαστεί.

Ήμασταν από τα λίγα ευρωπαϊκά κράτη που φέραμε φάρμακα με μονοκλινικά αντισώματα.

Η απόφαση για την επανάληψη του εμβολιασμού θα εξαρτάται από την περίοδο της ανοσίας και το επίπεδο ανοσίας του πληθυσμού. Η εμπειρία μας δείχνει ότι για να σπάσει η αλυσίδα, ενδεχομένως να χρειάζεται επανάληψη του εμβολιασμού».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ