Ξεκινά η ανταλλαγή οικοπέδων από το Δήμο Ιωαννιτών

DIM_SYMBOYLΒγαίνουν από την ομηρία δεκάδες κάτοικοι της περιοχής

Το πρώτο και ουσιαστικό βήμα ώστε να ολοκληρωθεί η ανταλλαγή οικοπέδων ιδιοκτησίας του Δήμου με οικόπεδα συμπολιτών που έχουν ρυμοτομηθεί έγινε κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων. Έτσι δεκάδες συμπολίτες βγαίνουν από την ομηρία πολλών ετών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από τις υπηρεσίες, τα οικόπεδα που διαθέτει ο Δήμος, είναι άρτια και οικοδομήσιμα ανέρχονται σε 161. Οι αιτήσεις που έχουν κατατεθεί μέχρι τώρα για ανταλλαγή φτάνουν στις 75.

Από τις 75 αιτήσεις, οι 21 μπορούν να τακτοποιηθούν άμεσα επειδή υπάρχει εγκεκριμένη πράξη εφαρμογής και αποφάσεις δικαστηρίων για τον καθορισμό τιμής μονάδος.

Τα υπόλοιπα θα εξεταστούν στο άμεσο μέλλον και σε δύο φάσεις, ανάλογα με την ωριμότητα που παρουσιάζουν.

Κι αυτό επειδή υπάρχουν περιπτώσεις όπου δεν έχουν καθοριστεί τιμές μονάδος και ορισμένα στα οποία δεν έχουν εγκριθεί ακόμη οι πράξεις εφαρμογής.

Ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος στην τοποθέτησή του υπογράμμισε ότι η διαδικασία που ακολουθείται από την Δημοτική Αρχή είναι διάφανη και ισότιμη.

«Θέλουμε να ολοκληρώσουμε την διαδικασία αυτή σύντομα και επιδιώκουμε τη συνεργασία όλων των συμπολιτών μας. Διάφανα, καθαρά και ισότιμα θα εξετάσουμε και θα κλείσουμε όλους τους φακέλους» υπογράμμισε στην τοποθέτησή του ο κ. Φίλιος κάνοντας σαφές ότι θα δοθεί προτεραιότητα στην ανταλλαγή μέσα στην ίδια πολεοδομική ενότητα.

Έτσι μετά τη διεξοδική συζήτηση που έγινε παρουσία όλων των ενδιαφερομένων το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να εγκρίνει τα τέσσερα μονοσήμαντα αιτήματα που έχουν κατατεθεί και να προχωρήσουν άμεσα οι υπόλοιπες 21 αιτήσεις.

ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ

Στην προ ημερησίας διάταξη συζήτηση ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για να απαντήσει στον επικεφαλής της αντιπολίτευσης Νίκο Γκόντα ο οποίος έκανε λόγο για ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής του τόπου με αφορμή υποθέσεις του Δήμου που έχουν πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης.

Ο κ. Φίλιος υπογράμμισε ότι τα πεπραγμένα της θητείας του κ. Γκόντα είναι αυτά που τον οδηγούν στα δικαστήρια και έκανε σαφές πως κάθε παρατυπία που διαπιστώνει θα οδηγείται στη δικαιοσύνη.

«Δεν σκοπεύω να αφήσω τίποτα να πέσει κάτω, δεν θα αφήσω τίποτα να χαθεί από την πόλη. Είμαι κάθετα αντίθετος στο κουκούλωμα και ότι διαπιστώνω θα το παραπέμπω αρμοδίως», τόνισε ο κ. Φίλιος.

Ο Δήμαρχος έκανε εκτενή αναφορά στο θέμα των μεταδημοτεύσεων σημειώνοντας ότι βρέθηκαν 1508 φάκελοι χωρίς τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

«Το θράσος περισσεύει. Το βασικό προνόμιο του κ. Γκόντα είναι το ψέμα. Η τακτική του ψέματος και της επίθεσης δεν έχει θέση σήμερα», υπογράμμισε ο κ. Φίλιος.

Εκτός ημερήσιας διάταξης έγινε ενημέρωση για το θέμα του ΧΥΤΑ από τον Αντιδήμαρχο και Πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων Θωμά Μπέγκα. Ο κ. Μπέγκας σημείωσε ότι το ζήτημα διερευνάται από επιστημονική επιτροπή και κατέστησε σαφές ότι ο ΧΥΤΑ δεν θα κλείσει. «Ο ΧΥΤΑ εξυπηρετεί ολόκληρο το Νομό. Το μέγεθος της ρύπανσης που διαπιστώνεται είναι τοπικό και είναι ελάχιστο. Σε δεκαπέντε ημέρες θα έχουμε πλήρη εικόνα και σαφή συμπεράσματα για αίτια που το έχουν προκαλέσει», τόνισε ο κ. Μπέγκας.

Στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης ο Δήμαρχος ενημέρωσε το σώμα για το μείζον ζήτημα των οικονομικών μεταναστών. Ορισμένα δημόσια κτίρια, όπως στο παλιό Χατζηκώστα έχουν καταληφθεί από μετανάστες. Ήδη έχουν παρέμβει οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου ενώ ζητήθηκε και η συνδρομή του Νοσοκομείου προκειμένου να παρασχεθεί ιατρική και φαρμακευτική βοήθεια καθώς διαπιστώνονται πολύ σοβαρά προβλήματα.

Τέλος ο κ. Φίλιος αναφέρθηκε στα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που δημιουργούνται στο Δήμο καθώς καθυστερεί σημαντικά η καταβολή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ