Βουλευτικοί «πανηγυρικοί» αλλά η Ήπειρος είναι ακόμη φτωχότερη…

Και μετά το διάγγελμα της Ιθάκης ακολουθούν οι πανηγυρικοί των βουλευτών.. Είτε με δημόσιες δηλώσεις, είτε με μακροσκελείς συνεντεύξεις, είτε με ανακοινώσεις, ακόμη και με αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ –μεταξύ αυτών και Ηπειρώτες- καμαρώνουν επειδή πέτυχαν εκεί που απέτυχαν οι άλλοι. Η Ελλάδα βγήκε από το μνημόνιο, όμως οι Έλληνες εξακολουθούν να πληρώνουν βαρύ τίμημα και θα πληρώνουν για τα επόμενα χρόνια. Το γεγονός λοιπόν δεν προσφέρεται για κανενός είδους πανηγυρισμού… Και δεν μπορούν να πανηγυρίζουν ορισμένοι νεόκοποι βουλευτές της Ηπείρου γιατί έτσι αποδεικνύουν ότι ζουν σε δικό τους κόσμο.

«Στην πατρίδα μας ξημέρωσε μια καινούρια μέρα, μια μέρα ιστορική, καθώς τα μνημόνια της λιτότητας, της ύφεσης και της κοινωνικής ερήμωσης επιτέλους τελείωσαν. Η χώρα μας ανακτά το δικαίωμά της να ορίζει αυτή τις τύχες της και το μέλλον της σαν κανονική ευρωπαϊκή χώρα… χωρίς επώδυνες θυσίες και εκβιασμούς για τον ελληνικό λαό»! 

Αυτό είναι ένα μικρό απόσπασμα από την μακροσκελή δήλωση που απέστειλε στα μέσα ενημέρωσης ο Βουλευτής Θεσπρωτίας Μάριος Κάτσης.

Τα μνημόνια μπορεί να τελείωσαν όμως τα μέτρα λιτότητας παραμένουν, όπως παραμένει η υπερφορολόγηση, η συρρίκνωση των μισθών, η αφαίμαξη των ελεύθερων επαγγελματιών, η υψηλή ανεργία, τα λουκέτα στην αγορά.

Και κυρίως παραμένει το βαρύ κόστος που κατέβαλε όλα αυτά τα χρόνια ο ελληνικός λαός. Με τα μνημόνια όλων των κυβερνήσεων.

Θα μπορούσε με πολλούς τρόπους να αναλυθεί το κόστος που κατέβαλε η Ήπειρος. Μια περιοχής όπου η αναπτυξιακή της πορεία ανακόπηκε βίαια καθώς μόλις άρχισε να βιώνει το κλίμα άρσης της απομόνωσης μετά από πολλές δεκαετίες, έπεσε στο βαθύ τέλμα των σκληρών οικονομικών μέτρων.

Για την ιστορία λοιπόν και επειδή πολλές φορές δεν χρειάζονται πολλά λόγια, αρκεί να αναφερθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το κατά κεφαλήν ΑΕΠ για την Ήπειρο το 2009 ανέρχονται στις 14.101 ευρώ και το 2010 έπεσε στα 13.730 ευρώ έναντι 14.101 που ήταν το 2009.

Το 2015 βρίσκονταν στη δεύτερη θέση από το τέλος μεταξύ των ελληνικών περιφερειών με κατά κεφαλήν ΑΕΠ μόλις 11.500 ευρώ.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat το ΑΕΠ της Ηπείρου είναι κάτω από το μισό του μέσου κοινοτικού. Μόλις στο 46%.

Φυσικά αναμένονται στατιστικά στοιχεία, το επόμενο διάστημα και για τα επόμενα έτη…

Οι αριθμοί απεικονίζουν ένα μέρος της θλιβερής πραγματικότητας.. Το άλλο βρίσκεται στις ουρές του ΟΑΕΔ, στα λουκέτα των επιχειρήσεων, στα νοικοκυριά που ζουν με κοινωνικά επιδόματα, στο ΕΣΠΑ που από εργαλείο ανάπτυξης έχει μετατραπεί σε ταμείο κοινωνικών παροχών.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ