«Βήμα της Κυριακής».. Εκτιμήσεις για Δήμο Ιωαννιτών και κατανομή βουλευτικών εδρών

Ενδιαφέροντα στοιχεία για την εκλογική μάχη σε Δήμους, Περιφέρειες αλλά και τις βουλευτικές έδρες που κερδίζουν ή χάνουν τα κόμματα παρουσιάζει το «Βήμα της Κυριακής» με βάση μετρήσεις που διενήργησε η Metron Analysis. Το γενικό συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι οι υποψήφιοι δήμαρχοι που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εισπράττουν θετικά μηνύματα και μένει να φανεί αν θα αλλάξει το κλίμα μέχρι το βράδυ των εκλογών. Στο πολυσέλιδο δημοσίευμα γίνεται αναφορά και στο Δήμο Ιωαννιτών. Σημειώνεται ότι η Metron Analysis έκανε δημοσκόπηση στην περιοχή τόσο για τους υποψηφίους δημάρχους όσο και για τους βουλευτές και την δύναμη των κομμάτων. Φαίνεται ότι τα στοιχεία που προήλθαν από τις μετρήσεις αυτές αποτελούν την βάση για την κυριακάτικη ανάλυση.

Όπως λοιπόν σημειώνει το «Βήμα» «στα Γιάννινα υπάρχει η ισχυρή υποψηφιότητα του Μωυσή Ελισάφ που ανατρέπει τα δεδομένα τόσο για τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν έχει αναπτύξει ιδιαίτερη δυναμική όσο και για τον κεντροαριστερό νυν δήμαρχο Θωμά Μπέγκα».

Σε ότι αφορά τις βουλευτικές έδρες και με βάση της στοιχεία της έρευνας ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία φαίνεται ότι μοιράζονται τις διεδρικές περιφέρειες. Εκλέγουν δηλαδή από έναν βουλευτή.

Στην Ήπειρο διεδρικοί είναι οι Νομοί Πρέβεζας και Θεσπρωτίας όπου και σήμερα ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία διαθέτουν από έναν βουλευτή.

Το Βήμα σημειώνει ότι θα γίνει πραγματική μάχη σε ορισμένες τριεδρικές περιφέρειες, όπως είναι η Άρτα –την οποία αναφέρει- για την τρίτη έδρα αφού ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία παίρνουν σίγουρα από μία.

Στις πενταεδρικές, όπως τα Ιωάννινα, τα οποία επίσης αναφέρει το δημοσίευμα, η Νέα Δημοκρατία κερδίζει τρεις έδρες. Το επικρατέστερο σενάριο είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να περιοριστεί σε μία με μία ακόμη έδρα να καταλήγει σε άλλο κόμμα.

Αυτές είναι οι εκτιμήσεις που απορρέουν από τις μετρήσεις κοινής γνώμης. Ο χρόνος για τις βουλευτικές εκλογές –υπό την προϋπόθεση ότι θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο- είναι αρκετός, πολιτικά μάλιστα πολύς.

Όσο γα τις δημοτικές από τις οποίες μας χωρίζουν περίπου πενήντα ημέρες, φαίνεται για πρώτη φορά ότι ο ρόλος των κομμάτων συρρικνώνεται. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δείχνει να βρίσκει τον δικό της βηματισμό και οι τοπικές κοινωνίες όλο και περισσότερο αποδεσμεύονται από τις κομματικές υποδείξεις. Κάτι τέτοιο άλλωστε αποτυπώνεται σε σημαντικό βαθμό και στα αποτελέσματα προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ