Βάζουν λουκέτο Πανεπιστήμια και ΤΕΙ

PANE_ATHΛουκέτο στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ βάζουν οι καθηγητές , οι οποίοι προαναγγέλουν «θύελλα» κινητοποιήσεων στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας μετά την συνάντηση τους με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα για τα ειδικά μισθολόγια.

Παρότι η κυβέρνηση θεωρούσε ως χθες τις επικείμενες εκλογές για τα Συμβούλια Διοίκησης των πανεπιστημίων ως τον βασικό κίνδυνο για πιθανή ένταση στα πανεπιστήμια το Φθινόπωρο, φαίνεται ότι η απειλή έρχεται από αλλού!

Οι πανεπιστημιακοί και οι καθηγητές των ΤΕΙ είναι αποφασισμένοι να κείσουν τα Ιδρύματα πριν καν ξεκινήσει η εξεταστική περίοδος του Σεπτέμβρη. Κι αυτό γιατί όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι τους, τα ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας, θα έχουν τους επόμενους μήνες λέκτορες με 950 ευρώ το μήνα και καθηγητές πρώτης βαθμίδας μετά από 35 χρόνια προϋπηρεσία με 1900 ευρώ καθαρά το μήνα.

Αυτό προκύπτει από όσα έγιναν γνωστά για τις περικοπές στα ειδικά μισθολόγια, ενώ όπως έλεγε πανεπιστημιακός που έβγαινε χθες το μεσημέρι από το γραφείο του υπουργού Οικονομικών, «ο 40αρης πανεπιστημιακός μετά από χρόνια σπουδών θα παίρνει πλέον τον ίδιο μισθό με έναν 25αρη λοχαγό…»

Κινητοποιήσεις μέσα στην εξεταστική περίοδο που ξεκινάει τις επόμενες ημέρες στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας εισηγούνται την Τρίτη στην Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΟΣΔΕΠ (Ομοσπονδία των καθηγητών ΑΕΙ) τα μέλη της διοίκησης της. Αντίστοιχη αναμένεται ότι θα είναι και η στάση των καθηγητών ΤΕΙ. Από την πλευρά των ΤΕΙ μάλιστα, καθηγητής έλεγε στο «Βήμα ότι «μπαίνουμε σε περίοδο μεγάλης αναταραχής και κινητοποιήσεων και η χώρα θα χάσει τους λίγους επιστήμονες που απέμειναν, καθώς οι περισσότεροι αναζητούν ήδη δουλειά στο εξωτερικό».

Ήδη, οι εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών καθηγητών σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ και της Ομοσπονδίας των ερευνητών Ελλάδος διαμήνυσαν στον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα στην συνάντηση τους μαζί του ότι οι αποφάσεις του για μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια δεν είναι δίκαιες και θα αντιδράσουν.

«Θεωρούμε ότι τα νέα μέτρα δεν είναι κοινωνικά δίκαια και ζητάμε από το υπουργείο Οικονομικών να μην προχωρήσει σ αυτή την κατεύθυνση» είπε στο «Βήμα» η γενική γραμματέας της ΠΟΣΔΕΠ κυρία Ευγενία Μπουρνόβα. «Εάν δεν εισακουστούμε φοβάμαι ότι οι κινητοποιήσεις θα γίνουν για εμάς αναγκαίος μονόδρομος. Δεν ζητάμε να εξαιρεθούμε από τις περικοπές, κατά τέτοιο θα ήταν παράλογο. Ζητάμε να επιστρέψουμε στο μισθολόγιο του 2001. Έτσι κι αλλιώς εμείς για μια δεκαετία δεν πήραμε καμία αύξηση», καταλήγει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

trofima

ΤΕΒΑ μέχρι το 2023

Την ολοκλήρωση του προγράμματος του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ