Β. Ψαθάς: Αντί ν’ απαντήσει μας εγκαλεί που…πήγαμε στο Κομπότι!!!

KOMPOTI_1Χαρακτηριστικό παράδειγμα της αλαζονείας του διέπει την εξουσία αποτελεί η απάντηση της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας στα δημοσιεύματα του Epiruspost.gr που αφορούσαν στη λειτουργία μονάδας επεξεργασίας και τυποποίησης ελιάς στο Κομπότι και την ρύπανση του χείμαρρου Ανίνου από απόβλητα που ρέουν ανεξέλεγκτα.

Κι αποτελεί παράδειγμα αλαζονείας γιατί αποφεύγει να απαντήσει επί της ουσίας, παρακάμπτει τα καίρια ερωτήματα που έχουν ανακύψει και επιχειρεί να υπερασπιστεί την επιχειρηματικότητα (με ποιους όρους όμως;) κατηγορώντας μας μάλιστα επειδή τολμήσαμε να ασχοληθούμε με θέματα της Άρτας.

Κι όλα αυτά τα πράττει την ώρα που δεν έχει κανέναν απολύτως λόγο για να καμαρώνει.

Κι αυτό γιατί η διοίκηση (εκτός αν ο κ. Ψαθάς πιστεύει ότι η διοίκηση δεν έχει συνέχεια) όπως ομολογεί στην απάντηση ανέχονταν επί χρόνια την παράνομη λειτουργία της εν λόγω μονάδας.

Δεν έχει λόγο να καμαρώνει επειδή επί των ημερών του έπραξε το αυτονόητο. Έδωσε δηλαδή τις απαραίτητες άδειες. Τουλάχιστον η Περιβαλλοντική Μελέτη και η άδεια εγκατάστασης είναι αναρτημένες στο Διαύγεια. Την άδεια λειτουργίας την οποία ο κ. Ψαθάς αναφέρει πως υπέγραψε τον Ιούνιο μάλλον ξέχασαν να την αναρτήσουν….

Δεν έχει λόγο να καμαρώνει επειδή, πριν τις αδειοδοτήσεις και αφού είχε διαπιστώσει τις παρανομίες επέβαλε πρόστιμο. Το πρόστιμο για τα χρόνια της παρανομίας εξαντλήθηκε στα 1500 ευρώ!

Ισχυρίζεται ο κ. Ψαθάς ότι οι υπηρεσίες δεν έκαναν έλεγχο επειδή δεν είχαν καμία επώνυμη καταγγελία για τα προβλήματα ρύπανσης στον χείμαρρο Ανίνου. Αλήθεια οι υπηρεσίες χρειάζονται καταγγελίες προκειμένου να κάνουν την δουλειά τους; Να ελέγξουν δηλαδή αν οι περιβαλλοντικοί όροι που ενέκριναν τηρούνται ή όχι;

Αν αυτό προβλέπεται και είθισται στο σύνολο της δημόσιας διοίκησης τότε το κράτος μας πάσχει πολύ περισσότερο από όσο πιστεύουμε.

Ο κ. Ψαθάς λησμονεί την τηλεφωνική επικοινωνία, μετά την πρώτη αποκάλυψη του Epiruspost.gr και την παράθεση των φωτογραφικών ντοκουμέντων από τα απόβλητα που καταλήγουν στον χείμαρρο Ανίνου. Σε εκείνη την τηλεφωνική επικοινωνία λοιπόν υποστήριξε ότι αυτά δεν συμβαίνουν και μάλιστα μας κατηγόρησε ότι δημοσιεύσαμε φωτογραφίες προ… τετραετίας.

Και ίσως να είχε ακόμη και σήμερα την ίδια γνώμη αν δεν είχε μεσολαβήσει η αυτοψία των υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και η δειγματοληψία που έγινε. Φαίνεται πως τελικά κάποιες υπηρεσίες δεν χρειάζονται επώνυμες καταγγελίες για να κάνουν την δουλειά τους.

Ίσως να είχε ακόμη και σήμερα την ίδια γνώμη αν οι εικόνες που εμείς αποτυπώσαμε στον φωτογραφικό φακό δεν είχαν απαθανατιστεί από τον τηλεοπτικό σταθμό της Άρτας και δεν ακολουθούσαν δηλώσεις εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η αλαζονεία της εξουσίας όμως έχει και συνέχεια….

Μας εγκαλεί λοιπόν ο κ. Ψαθάς γιατί ασχολούμαστε με θέματα της Άρτας. Δεν ξέραμε πραγματικά ότι έπρεπε να πάρουμε άδεια για να εισέλθουμε στα διοικητικά όρια της Περιφερειακής του Ενότητας. Είθισται αυτό να συμβαίνει στις Μητροπόλεις.

Αν λειτουργούσε με λίγη περισσότερη ψυχραιμία ή με λιγότερη αλαζονεία θα του ήταν εύκολο να θυμηθεί ότι με το εργοστάσιο εμφιάλωσης ασχολήθηκε ο ΕΦΕΤ κι όχι εμείς. Όσο για τις χοιροτροφικές μονάδες και τα απόβλητα που καταλήγουν στο Λούρο, θέμα το οποίο αναδείξαμε, αντί να μας εγκαλεί καλό θα ήταν να μας πει τι ακριβώς συμβαίνει… Αλλά ναι… Οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας λειτουργούν με επώνυμες καταγγελίες.

Αν λειτουργούσε με λιγότερη αλαζονεία θα μπορούσε να διαπιστώσει ότι το Epiruspost.gr έχει ασχοληθεί επί μακρόν με τη μονάδα ασφαλτικών στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας, έχει ασχοληθεί με το καμίνι στον Άγιο Νικόλαο Παραμυθιάς, έχει ασχοληθεί με την ρύπανση του Λούρου στο νομό Πρέβεζας από μονάδες και αστικά απόβλητα, έχει ασχοληθεί με τα απόβλητα των πτηνοτροφείων στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων.

Πιθανόν ο κ. Ψαθάς, ως αντιπεριφερειάρχης να γνωρίζει κι άλλα προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου. Αν όντως έτσι είναι, αντί να εγκαλεί εμάς που εκ των πραγμάτων δεν μπορούμε να τα ανακαλύπτουμε, ούτε να τα γνωρίζουμε όλα, καλό θα ήταν να τα αναφέρει στον πολιτικό του προϊστάμενο –τον Περιφερειάρχη Ηπείρου- για να ληφθούν τα ανάλογα μέτρα.

Ουδεμία εμμονή λοιπόν… Εν τέλει κάθε φορά θα ασχολούμαστε με ότι κρίνουμε πως έχει δημοσιογραφικό ενδιαφέρον. Αν ο ίδιος δεν επιθυμεί να ασχολείται κανένας με τα προβλήματα της Άρτας ας εκδώσει σχετικό…. διάταγμα!

Τέλος….

Οκτώ μέρες μετά την αποκάλυψη του Epiruspost.gr για τα απόβλητα περιμέναμε να μας απαντήσει κάτι επί της ουσίας. Κι αυτό δεν το κάνει. Ίσως τελικά τα απόβλητα να αναβλύζουν από το βουνό και να είναι ένα φυσικό φαινόμενο για την περιοχή της Άρτας.

Οκτώ μέρες δεν ήταν αρκετές για κανέναν έλεγχο. Κι αυτό επειδή δεν υπήρχε επώνυμη καταγγελία. Εμείς δεν κάνουμε καταγγελίες. Ρεπορτάζ κάνουμε, κι αυτό αναφέραμε στον κ. Ψαθά.

Φυσικά η προσπάθειά μου να μας βγάλει εχθρούς της επιχειρηματικότητας είναι μάταιη. Κι αυτό γιατί σήμερα η επιστήμη δίνει λύσεις σε όλα τα προβλήματα και οι επιχειρήσεις μπορούν και πρέπει να λειτουργούν με κανόνες και με σεβασμό προς το περιβάλλον και τις κοινωνίες που τις φιλοξενούν. Και πραγματικά δεν πιστεύουμε ότι μία επιχείρηση που δεν λειτουργεί με νόμους και κανόνες μπορεί να προσφέρει καλές υπηρεσίες… Αν το πιστεύει ο κ. Ψαθάς είναι δικαίωμά του.

Όσο για τις θεωρίες που αναπτύσσει ότι η Περιφερειακή Ενότητα Άρτας έχει πολύ ψηλά την προστασία του περιβάλλοντος, θα του πούμε μόνο ένα: Κάποιες φορές μιλούν οι πράξεις….

Επειδή τέλος έχουμε υπομονή θα περιμένουμε μία απάντηση επί της ουσίας. Και η ουσία είναι να μάθουμε εάν οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας έκαναν τους απαραίτητους ελέγχους και τι διαπίστωσαν.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Στην απάντησή του ο κ. Ψαθάς αναφέρει:

Σχετικά με τα συνεχόμενα δημοσιεύματά σας που αφορούν την λειτουργία συγκεκριμένης επιχείρησης στα όρια του Δήμου Νικολάου Σκουφά και θεωρώντας απαράδεκτα, προσβλητικά, δυσφημιστικά και ακατανόητα τα σχόλιά σας όσον αφορά τη λειτουργία των υπηρεσιών της ΠΕ Άρτας σας ενημερώνουμε για τα εξής:

α). στις υπηρεσίες μας δεν έχει κατατεθεί συγκεκριμένη καταγγελία για ρύπανση στον χείμαρρο Άννινο, ούτε επώνυμη, ούτε ανώνυμη ή τηλεφωνική καταγγελία, ούτε υπήρξε σχετικό δημοσίευμα στον τοπικό τύπο που να αφορά το εν λόγω θέμα. Πάγια τακτική μας είναι να δεχόμαστε επώνυμες καταγγελίες έτσι ώστε ο καθένας ν’ αναλαμβάνει και το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί.

Στα συνεχιζόμενα δημοσιεύματά σας υπήρχε αναφορά για επιχείρηση που προσδιορίζονταν γεωγραφικά, χωρίς ν’ αναφέρεται ούτε καν η επωνυμία της, για λόγους που εσείς θεωρείται ευνόητους και αυτονόητους και για μας ακατανόητους.

Να είστε βέβαιη ότι οποιαδήποτε βάσιμη καταγγελία αναφέρεται, εξετάζεται άμεσα, επισταμένα και εξαντλώντας την αυστηρότητα του νόμου.

β). Για την ιστορία της εν λόγω επιχείρησης με την επωνυμία «Intercom Foods» που απασχολεί περίπου 40 εργαζόμενους, σας ενημερώνουμε ότι λειτουργούσε εδώ και αρκετά χρόνια χωρίς άδεια λειτουργίας (λειτουργούσε με μια απλή άδεια εγκατάστασης από το προηγούμενο ιδιοκτησιακό καθεστώς). Με την ανάθεση των καθηκόντων μας, διαπιστώνοντας ότι η επιχείρηση λειτουργούσε χωρίς άδεια λειτουργίας, της επιβλήθηκε το προβλεπόμενο από το νόμο πρόστιμο (16-6-2011). Παράλληλα η επιχείρηση υπέβαλλε όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την αδειοδότησή της, με αποτέλεσμα την 1-11-2011 να της χορηγηθεί η άδεια εγκατάστασης και στις 15-6-2012 η άδεια λειτουργίας.

Ελπίζουμε να μην θεωρείται ως κατακριτέα πράξη την πρόθεσή μας, που την θεωρούμε καθήκον μας, να κατευθύνουμε τις επιχειρήσεις της Π.Ε. Άρτας προς τη νομιμοποίησή τους και την επίλυση των προβλημάτων τους. Εκτός εάν προτιμάτε τη συνεχιζόμενη προηγούμενη προβληματική κατάσταση λειτουργίας των επιχειρήσεων ή το κλείσιμο της συγκεκριμένης μονάδας, οδηγώντας στην ανεργία 40 εργαζόμενους ή την πλήρη εξαφάνιση μιας επιχείρησης που το σύνολο των παραγόμενων προϊόντων της εξάγεται.

γ). Το τελευταίο χρονικό διάστημα, διαπιστώνουμε συνεχείς αναφορές εκ μέρους σας, σε διάφορες επιχειρήσεις της Π.Ε. Άρτας. Είναι η τρίτη αναφορά (ενώ έχουν προηγηθεί αναφορές σε χοιροτροφικές μονάδες και σε μονάδα εμφιάλωσης νερού).Αυτές οι συνεχείς αναφορές προκαλούν τουλάχιστον απορία. Μας επισημαίνετε την περιβαλλοντική σας ευαισθησία; Μας καταγγέλλετε ότι «δεν κάνουμε σωστά τη δουλειά μας»; Έχετε δείξει ανάλογο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον το τελευταίο διάστημα για επιχειρήσεις άλλων Περιφερειακών Ενοτήτων; Πιστεύεται ότι η πιθανή περιβαλλοντική σας ευαισθησία είναι αποκλειστικό σας προνόμιο και όχι των αρμόδιων υπηρεσιών και των ανθρώπων που προΐστανται σ’ αυτές;

δ). Για τα σχετικά δημοσιεύματα, ουδέποτε ζητήθηκε εκ μέρους σας η άποψη και οι ενέργειες που έχουν πραγματοποιηθεί από τις Υπηρεσίες της Π.Ε. Άρτας, κατά παράβαση και της στοιχειώδους δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

ε). Στα σχετικά δημοσιεύματά σας, διατυπώνονται εκφράσεις όπως: «ο νόμος της σιωπής», «ο νόμος του κουκουλώματος», που ασφαλώς μας θλίβουν και παράλληλα μας προβληματίζουν. Για το μόνο που δε μας κατηγορείτε είναι για διαρκή συγκάλυψη ενός παρατεταμένου περιβαλλοντικού εγκλήματος που πραγματοποιείται στην περιοχή μας.

Για τους παραπάνω λόγους θεωρούμε τα παραπάνω σχόλια ως προσβλητικά και δυσφημιστικά για την Π.Ε. Άρτας.

Να είστε σίγουρη ότι η Π.Ε. Άρτας στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της θα προβεί σε όλες τις νόμιμες και απαραίτητες ενέργειες για την προστασία του περιβάλλοντος και την διασφάλιση της δημόσιας υγείας, χωρίς τυμπανοκρουσίες και θριαμβολογίες για περιστασιακά ευχολόγια.

Η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί για την Περιφερειακή Ενότητα Άρτας, ζήτημα ύψιστης προτεραιότητας και καμία έκπτωση δεν έχει γίνει, ούτε πρόκειται να γίνει πάνω σ’ αυτό τον θέμα.

Παρακαλούμε για τη δημοσίευση της παρούσης σε αντίστοιχη στήλη της ιστοσελίδας σας και για το αναγκαίο χρονικό διάστημα προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες.

Για οποιαδήποτε πληροφορία και ενημέρωση είμαστε στη διάθεσή σας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης

Περιφερειακής Ενότητας  Άρτας

ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΑΘΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ