Τρία νέα προγράμματα για την ΠΕ Θεσπρωτίας

igoumenitsaH Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας ως εταίρος και σε συνεργασία με άλλους φορείς κατέθεσε προτάσεις στα προγράμματα διασυνοριακής συνεργασίας. Στο πλαίσιο της 2ης Πρόσκλησης Υποβολής Προτάσεων του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας “Αδριατική 2007-2013” εγκρίθηκαν δύο προτάσεις στις οποίες συμμετέχει ως εταίρος η Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας, ενώ άλλη μια πρόταση, στην οποία επίσης είναι εταίρος η Π.Ε. Θεσπρωτίας, εγκρίθηκε στο πλαίσιο της 4η Πρόσκλησης Υποβολής Προτάσεων του Προγράμματος “Χώρος Νοτιοανατολικής Ευρώπης” (South East Europe).

Ο συνολικός Προϋπολογισμός των τριών προτάσεων για την Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας ανέρχεται σε 491.000 €. Πιο συγκεκριμένα, οι προτάσεις που εγκρίθηκαν στο Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας “Αδριατική 2007-2013” είναι οι: «Σύστημα πληροφόρησης ταξιδιωτών στην περιοχή της Αδριατικής (TISAR – Traveller Information System for the Adriatic Region)» και «Βέλτιστη διαχείριση Δασών στην περιοχή της Αδριατικής (AMF – Adriatic Model Forest)».

Η πρόταση «TISAR» – Traveller Information System for the Adriatic Region (Σύστημα πληροφόρησης ταξιδιωτών στην περιοχή της Αδριατικής) έχει προϋπολογισμό 193.600,00€ για την Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας και Επικεφαλής Εταίρος είναι η Περιφέρεια Marche της Ιταλίας. Το έργο έχει σαν στόχο τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος καθώς και την ανάπτυξη μιας υπηρεσίας ενημέρωσης ταξιδιωτών, οι οποίοι επισκέπτονται την περιοχή της Αδριατικής. Η προτεινόμενη εφαρμογή αναμένεται να συμβάλλει σημαντικά στην προσέλκυση επισκεπτών καθώς και στη γενικότερη αναβάθμιση των προσφερόμενων τουριστικών υπηρεσιών στις συμμετέχουσες περιοχές.

Η πρόταση «AMF» – Adriatic Model Forest (Βέλτιστη διαχείριση Δασών στην περιοχή της Αδριατικής) έχει προϋπολογισμό 167.400,00€ για την Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας και Επικεφαλής Εταίρος είναι το Κροατικό Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών. Στόχος της πρότασης είναι η διαχείριση και η χρήση των δασών ως βιώσιμο πόρο, με την καθιέρωση και τη ανάπτυξη πολλαπλών χρήσεων για την αειφόρο διαχείριση των δασών και την περιφερειακή ανάπτυξη.

Η πρόταση που εγκρίθηκε στα πλαίσια του προγράμματος “Χώρος Νοτιοανατολικής Ευρώπης” (South East Europe), είναι η «Βελτιωμένη προσβασιμότητα στις διασυνοριακές διαβάσεις για την ενσωμάτωση της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Accessibility improved at border CROSsings for the integration of South East Europe – ACROSSEE)». Ο προϋπολογισμός της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας στο έργο είναι 130.000,00€ και Επικεφαλής Εταίρος είναι ο φορέας Central European Initiative – Executive Secretariat, της Ιταλίας. Στόχος του έργου είναι η βελτίωση της διασυνοριακής κινητικότητας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και η βελτίωση του συντονισμού μεταξύ των υπηρεσιών των παραμεθόριων περιοχών των χωρών της περιοχής.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας κ. Θωμάς Πιτούλης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας δραστηριοποιείται ενεργά στην ανάπτυξη διεθνών συνεργασιών για την από κοινού εκμετάλλευση των ευκαιριών χρηματοδότησης που δίνουν τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα Εδαφικής και Διασυνοριακής Συνεργασίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ