Τρία ακόμη έργα στο ΕΠΠΕΡΑΑ

EPERAΣημαντικά έργα και στην Ήπειρο εντάσσει και χρηματοδοτεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος μέσω του Επιχειρησιακού του Προγράμματος. Στα ήδη γνωστά, όπως είναι η μεγάλη παρέμβαση της ΔΕΥΑΙ κι άλλα, στον τελευταίο κατάλογο περιλαμβάνονται άλλα τρία, του Νομού Θεσπρωτίας, με συνολικό προϋπολογισμό, περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ.

Συνολικά 146 έργα εντάχθηκαν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη», ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος. Πρόκειται για έργα προϋπολογισμού 450 εκ. ευρώ, ενώ επισημαίνεται ότι για τον ίδιο μήνα οι δαπάνες ανήλθαν σε 159 εκ. ευρώ.

Ο συνολικός προϋπολογισμός των ενταγμένων έργων ανέρχεται σε 2,9 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 100% το τελευταίο πεντάμηνο (1,44 δισεκ. ευρώ τον Ιούνιο του 2011). Αντίστοιχα, οι δαπάνες ανέρχονται σε 409 εκ. ευρώ (19.3% του προύπολογισμού του προγράμματος) με αύξηση κατά 100% το τελευταίο πεντάμηνο (9.7% τον Ιούνιο του 2011).

Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι από τα μεγαλύτερα σε προϋπολογισμό Τομεακά Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ, που στοχεύει στη σύγκλιση της χώρας μας και των Περιφερειών της με τα υπόλοιπα κράτη μέλη και Περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσα από την προώθηση και ενίσχυση της αειφόρου ανάπτυξης, έχοντας ως μοχλό την προστασία και αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Στον τελευταίο κατάλογο του ΥΠΕΚΑ περιλαμβάνεται το έργο αποχέτευσης και εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων Φιλιατών με προυπολογισμό 8,4 εκατομμύρια ευρώ, το αποχετευτικό Παραμυθιάς και Σουλίου με προυπολογισμό 9,8 εκατομμύρια ευρώ και η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο κεντρικό κτίριο του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας με προυπολογισμό 1,1 εκατομμύρια.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ