«Τρέξιμο» για τα έργα του Τρίτση ζήτησε ο Αναπληρωτής Υπουργός

petsas

Στην ημερίδα που οργάνωσε η ΕΕΤΑΑ στα Γιάννινα για τα νέα χρηματοδοτικά προγράμματα μίλησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στα χρηματοδοτικά εργαλεία –με αιχμή το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» ύψους 2,5 δισ. ευρώ– που έχουν στα χέρια τους οι Δήμοι και οι Περιφέρειες, έπειτα από σχεδόν μία δεκαετία οικονομικής κρίσης, προκειμένου να υλοποιήσουν σημαντικά αναπτυξιακά έργα, τα οποία έχουν προτεραιοποιήσει. Τόνισε, δε, τη σημασία για ώριμες προτάσεις, καθώς και για γρήγορη απορρόφηση των κονδυλίων από τους Δήμους και τις Περιφέρειες.

«Θα πρέπει να συμβασιοποιήσετε τις εντάξεις που έχετε πάρει. Να τις δημοπρατήσετε και να τις συμβασιοποιήσετε. Υπάρχουν σχετικά εύκολα έργα που μπορούν να προχωρήσουν πιο γρήγορα. Υπάρχουν και πιο σύνθετα έργα. Δεν υπάρχει, όμως, καμία δικαιολογία για έργα που έχουν ενταχθεί τον Απρίλιο, τον Μάιο, τον Ιούνιο, ή τον Ιούλιο να περιμένουμε μήνες μέχρι να γίνει η δημοπράτηση. Πρέπει να αφήσουμε χώρο για αυτούς που θέλουν και μπορούν να τρέξουν. Και υπάρχουν οι μηχανισμοί, προκειμένου από την πλευρά μας να σας βοηθήσουμε σε ο,τιδήποτε χρειάζεστε. Γιατί μόνο τότε, θα έχουμε τη δυνατότητα να καρπωθούμε και τις εκπτώσεις στον αρχικό προϋπολογισμό, που θα μας επιτρέψουν να εντάξουμε και άλλα έργα», επισήμανε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών απευθυνόμενος προς τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης.

Αναφερόμενος στην απήχηση του Προγράμματος και στο πλήθος των προτάσεων που έχουν υποβληθεί, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών προανήγγειλε την αύξηση του χρηματοδοτικού φακέλου, προκειμένου –όπως είπε– όλοι οι Δήμοι και οι Περιφέρειες της χώρας να δουν, στο Πρόγραμμα, τις εντάξεις των έργων που προσδοκούν. Όπως υπογράμμισε ο κ. Πέτσας, το αμέσως επόμενο διάστημα –μετά και την έκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης, η οποία βρίσκεται στην τελική φάση των υπογραφών– ο φάκελος του «Αντώνης Τρίτσης» θα φτάσει στα 4,1 δισ. ευρώ, μέσω δύο βασικών ενεργειών: α) της αύξησης, η οποία προβλέπεται στο Πρόγραμμα σχετικά με την υπερδέσμευση (overbooking) και β) των συνεργειών με άλλα Προγράμματα, της μεταφοράς δηλαδή έργων σε άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε, μάλιστα, την άμεση μεταφορά από το «Αντώνης Τρίτσης» έργων ύδρευσης ύψους 222 εκατ. ευρώ στο ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ. «Με την επόμενη αξιολόγηση που έχει προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα, θα έχουμε φτάσει σε εντάξεις έργων ύψους 1,4 δισ. μέσα σε πολύ λίγους μήνες. Και στόχος μας είναι, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022 να εξαντλήσουμε τον χρηματοδοτικό φάκελο που θα έχουμε στη διάθεσή μας. Και φυσικά δεν πρόκειται να σταματήσουμε εδώ», ανέφερε ο κ. Πέτσας.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών εξήρε, τέλος, την καλή συνεργασία με την Ε.Ε.Τ.Α.Α., καθώς και τη συμβολή της στην ενίσχυση του αναπτυξιακού ρόλου της Αυτοδιοίκησης. «Θα ήθελα να πω, ξανά, συγχαρητήρια για την διοργάνωση των ημερίδων αυτών και για την προσπάθεια που κάνετε –σε συνεργασία με την Κ.Ε.Δ.Ε. και τις κατά τόπους Π.Ε.Δ.– για να έχουμε αυτή την απαραίτητη κυκλοφορία της γνώσης και της όσμωσης μεταξύ ανθρώπων που θέλουν το καλό της Αυτοδιοίκησης και εργάζονται για αυτό. Από την πλευρά μου, σας διαβεβαιώνω ότι το Υπουργείο Εσωτερικών θα είναι δίπλα σας, προκειμένου να κάνουμε –από κοινού– το καλύτερο δυνατό για την Πατρίδα μας», κατέληξε ο κ. Πέτσας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ