Τόνοι μεταλλαγμένης σόγιας ήρθαν στην Ελλάδα

SOGIAΣε ένα συνεχώς και απρόβλεπτα μεταβαλλόμενο κλίμα, οι σοδειές εξαφανίζονται και οι τιμές των τροφίμων ολοένα αυξάνονται, εις βάρος των φτωχότερων ανθρώπων. Σύμφωνα με όσα επισημαίνει η Greenpeace, η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στη λίστα ακρίβειας της Eurostat για βασικά προϊόντα διατροφής, όπως το γάλα, τα αυγά, το γιαούρτι και το βούτυρο, αφού την τελευταία διετία έχουν σημειωθεί αυξήσεις έως και 27,6% σε βασικά προϊόντα.

Οι μεταπτώσεις της θερμοκρασίας και οι απρόβλεπτες βροχοπτώσεις, σε συνδυασμό με τα πιο ακραία καιρικά φαινόμενα, απειλούν την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.

Τα παγκόσμια αποθέματα των βασικών ειδών διατροφής προβλέπονται να πέσουν σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα τον επόμενο χρόνο, λόγω της καταστροφικής ξηρασίας που έπληξε τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και την Αυστραλία, αλλά και των έντονων βροχοπτώσεων που κατέστρεψαν το σιτάρι, το καλαμπόκι αλλά και τη συγκομιδή του μήλου, σε τμήματα της Βόρειας Ευρώπης.

Σήμερα, ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής τροφίμων στον κόσμο βασίζεται στους μεταλλαγμένους σπόρους που ελέγχονται μονοπωλιακά από λίγες βιομηχανίες. Αυτοί οι πολυεθνικοί κολοσσοί ασκούν ασφυκτική πίεση στην παγκόσμια αγορά σπόρων και αγροχημικών και «σπρώχνουν» τους μεταλλαγμένους σπόρους ως τη λύση στο πρόβλημα σίτισης του κόσμου. Στη χώρα μας, τα μεταλλαγμένα εισβάλουν κυρίως μέσα από τις εισαγωγές ζωοτροφών. Μόνο το 2011, η χώρα μας εισήγαγε 400.000 τόνους μεταλλαγμένης σόγιας που προορίζονταν για ζωοτροφή στα ζώα που παράγουν βασικά προϊόντα της διατροφής μας, όπως το γάλα, τα αυγά και το κρέας! Οι εισαγωγές ζωοτροφών εν μέσω οικονομικής κρίσης, είναι μία παράλογη και καταστροφική σπατάλη.

Καθαρές ζωοτροφές

Η λύση που ακυρώνει τη χρήση εισαγόμενης μεταλλαγμένης σόγιας στις ζωοτροφές, είναι η καλλιέργεια ελληνικών, καθαρών ζωοτροφών, όπως επισημαίνει η Greenpeace. Τα παραδοσιακά κτηνοτροφικά φυτά, όπως το κουκί, το ρεβίθι, το λούπινο, το μπιζέλι, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και μπορούν κάλλιστα να αντικαταστήσουν την εισαγόμενη, μεταλλαγμένη σόγια που χρησιμοποιείται αυτή τη στιγμή στις ζωοτροφές. Η χρήση τους στην κτηνοτροφία θα δώσει ανάπτυξη και δουλειές στην περιφέρεια και την ύπαιθρο, θα στηρίξει την τοπική αγροτική παραγωγή και θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών ζωικών προϊόντων.

Σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης, αλλά και σοβαρού επισιτιστικού κινδύνου, η Ελλάδα μπορεί να ξαναγίνει παραγωγική χώρα και μάλιστα με βιώσιμο τρόπο. Με καλλιέργεια και παραγωγή ντόπιων ποικιλιών για τις ανάγκες της ελληνικής κτηνοτροφίας, που απαιτούν λιγότερο νερό, φυτοφάρμακα και λιπάσματα. Γι’ αυτό και οι εταιρείες παραγωγής ζωικών προϊόντων οφείλουν να κινητοποιηθούν αμέσως και να επενδύσουν σε ελληνικές ζωοτροφές εδώ και τώρα! Αυτό θα εξασφαλίσει πραγματικά 100% ελληνικά ζωικά προϊόντα, χωρίς μεταλλαγμένα, όπως πολλές από αυτές σπεύδουν να αναγράψουν και στις συσκευασίες τους.

Την πρώτη θέση στη λίστα ακρίβειας της Eurostat κατέχει η Ελλάδα, για βασικά προϊόντα διατροφής, όπως το γάλα, τα αβγά, το γιαούρτι και το βούτυρο.

Την τελευταία διετία έχουν σημειωθεί αυξήσεις έως και 27,6% σε βασικά προϊόντα.

Οι επενδύσεις σε ελληνικές ζωοτροφές θα εξασφαλίσουν 100% ελληνικά ζωικά προϊόντα, χωρίς τη χρήση μεταλλαγμένων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ