Τον Οκτώβριο η προκαταβολή των επιδοτήσεων

TSAYTARHS

TSAYTARHS«Οι κανονικές επιδοτήσεις που δίνονται στο τέλος του έτους και είναι 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ, για τους αγρότες του τόπου μας, έχουμε κάνει αίτημα αντί να δοθούν όλα, ως το τέλος του Δεκέμβρη, να μας επιτρέψει η Ευρωπαϊκή Ένωση, να δώσουμε το 50% αυτών των ενισχύσεων ως προκαταβολή μετά τη 15η Οκτωβρίου που λήγει το έτος τους» δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης κατά την συνέντευξη του στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΙ.

Ακόμα ο υπουργός μίλησε για τον αγώνα που χρειάστηκε να γίνει για να συγκεντρωθούν τα χρήματα για την εξισωτική αποζημίωση, η οποία θα καταβληθεί στις 20 Αυγούστου σε περίπου 70.000 δικαιούχους καθώς επίσης αναφέρθηκε στο πρόβλημα με το πράσινο σκουλήκι στον κάμπο της Θεσσαλίας.

Αναλυτικά η συνέντευξη του υπουργού:

Για την εξισωτική αποζημίωση

Δημοσιογράφος: Κοντά μας είναι ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, γιατί μάθαμε ότι την ερχόμενη Δευτέρα ξεκινάει η καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης στους αγρότες. Ο κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης θα μας βοηθήσει να μάθουμε τι είναι η εξισωτική αποζημίωση ύψους 160 εκατομμυρίων ευρώ. Τι είναι αυτή η εξισωτική αποζημίωση κύριε Υπουργέ και ποιοι είναι οι δικαιούχοι;

Υπουργός: Οι δικαιούχοι είναι περίπου 70.000 νοικοκυριά κυρίως κτηνοτρόφοι, αλλά σε ορεινές, μειονεκτικές και νησιωτικές περιοχές, δηλαδή σε σημεία που είναι απόμακρα και δυσκολεύονται να αποκτήσουν τις ζωοτροφές τους, είναι ακριβές μέχρι να φτάσουν εκεί και ούτω καθεξής.

Όπως λέει και το όνομά της, προσπαθεί να εξισώσει το εισόδημα αυτών των ανθρώπων με τα πιο ανεπτυγμένα τμήματα της χώρας μας. Επομένως μιλάμε για μεγάλο αριθμό οικογενειών που τη Δευτέρα 20 Αυγούστου θα έχουν κατατεθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους αυτά τα χρήματα, ύψους 160 εκατομμυρίων ευρώ, και θα μπορούν να τα πάρουν.

Τώρα αν αναλογιστούμε τις δύσκολες στιγμές που περνάμε και την οικονομική συγκυρία χρειάστηκε αγώνας να μαζευτούν ευρώ-ευρώ αυτά τα χρήματα για να δοθούν σε αυτούς τους ανθρώπους.

Και μάλιστα θα δοθεί 100% το ποσό που δικαιούνται από την εξισωτική αποζημίωση. Δηλαδή δεν θα δοθεί ένα ποσοστό ως προκαταβολή και το υπόλοιπο αργότερα. Τα χρήματα αυτά είναι 100% και δίνονται για έναν πρόσθετο λόγο αυτήν την περίοδο. Οι κτηνοτρόφοι αυτοί πρέπει μέσα στο καλοκαίρι να προμηθευτούν ζωοτροφές για όλο το χειμώνα τώρα συγκομίζονται οι καρποί, τώρα θερίζονται τα τριφύλλια, τώρα μαζεύονται τα σιτηρά τα κριθάρια κλπ. Κι αν τώρα που είναι ανοικτοί οι δρόμοι δεν τα έχουν προμηθευτεί όλο το χειμώνα θα έχουμε δυσκολίες. Άρα έχει μεγάλη σημασία. Γι’ αυτό η κυβέρνηση και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός προσωπικά δεσμευτήκαμε, εγώ προσωπικά από το βήμα της Βουλής, στο πλαίσιο των προγραμματικών μου δηλώσεων, ότι θα δοθούν αυτά τα χρήματα μέσα στον Αύγουστο. Και χαίρομαι ειλικρινά που χάρις στις προσπάθειες και το συντονισμό που υπήρξε και με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, καταφέραμε να δώσουμε τόσο έγκαιρα την εξισωτική αποζημίωση.

Δημοσιογράφος: Υποψιάζομαι ότι το ρευστό, που λέμε, χρήμα παίζει άλλο ρόλο για τις παραγγελίες όπως λέτε κύριε Υπουργέ και σωστό είναι αυτό αυτήν την περίοδο. Το δεύτερο που θέλω να ρωτήσω είναι…

Υπουργός: Και μόνο που θα πέσουν στην Περιφέρεια αυτά τα 160 εκατομμύρια ευρώ είναι κάτι. Οι άνθρωποι θα ανασάνουν. Δέστε τι δυσκολίες περνούμε όλοι.

Δημοσιογράφος: Αυτά τα χρήματα είναι ελληνικά χρήματα ή κοινοτικά κονδύλια;

Υπουργός: Και τα δύο είναι. Είναι συγχρηματοδοτούμενα. Θέλει να δείξει και η Κοινότητα ότι «ναι εγώ θέλω να βοηθήσω αυτούς τους ανθρώπους» αλλά να δείξεις ότι κι εσύ το πιστεύεις αυτό κι ότι πραγματικά κι εσύ θέλεις να βοηθήσεις αυτούς τους ανθρώπους. Βάλε εν μέρει τα δικά σου και εν μέρει κι εγώ. Αν ήταν μόνο κοινοτικά θα ήταν εύκολη υπόθεση. Δεν είναι. Λίγες μέρες πριν θα ακούσατε ότι χρειάστηκε να κόψει η κυβέρνηση ένα μέρος από το μισθό του Πρωθυπουργού, από το μισθό των υπουργών, των βουλευτών, για να μαζέψει και τα τελευταία χρήματα για την εξισωτική. Άρα, αν ήταν μόνο κοινοτικά χρήματα θα ήταν καθαρά διαχειριστικό το θέμα.

Δημοσιογράφος: Από την άλλη μεριά οι 70.000 δικαιούχοι είναι το σύνολο αυτών που κατέθεσαν αίτηση για να μετέχουν και να πάρουν αυτά τα χρήματα ή έγινε επιλογή κάποιων;

Υπουργός: Σύμφωνα με τον κανονισμό έχουν κατατεθεί τα δικαιολογητικά τους και ελέγχθηκαν. Ακόμα κι αν βρεθεί ότι ορισμένοι έχουν παραλείψεις, λείπει κάποιο χαρτί ή το χαρτί τους δεν είναι εντάξει, θα γίνουν κάποιες διορθωτικές πράξεις έτσι ώστε ακόμα και αυτοί οι δύο, τρεις να μην τα χάσουν τα χρήματα τους. Επαναλαμβάνω, μιλάμε για τα πιο φτωχά τμήματα της περιφέρειας γι’ αυτό και δίνεται η εξισωτική, ειδικά γι’ αυτούς τους πέντε δέκα ανθρώπους σε ένα απόμακρο νησί, σκεφτείτε τι δυσκολίες έχει να φτάσει σε αυτούς η ζωοτροφή για να έχουν τα πρόβατα τους και τα κατσίκια τους το χειμώνα τροφή.

Για τις επιδοτήσεις

Δημοσιογράφος: Υπάρχει ελεγκτικός μηχανισμός από το υπουργείο ή από άλλη υπηρεσία που να ελέγχει όλη αυτή τη διαδικασία;

Υπουργός: Βεβαίως. Όλα αυτά περνάνε από τον Οργανισμό Πιστοποίησης Ευρωπαϊκών Πληρωμών, ο οποίος είναι διαπιστευμένος Οργανισμός στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μην ξεχνάτε ότι από τον Οργανισμό αυτό σε λίγο θα περάσουν πολλά περισσότερα χρήματα. Μάλιστα να σας δώσω και μια είδηση μιας και μιλάμε αυτή τη στιγμή, για τις κανονικές επιδοτήσεις που δίνονται στο τέλος του έτους και είναι 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ, για τους αγρότες του τόπου μας, έχουμε κάνει αίτημα αντί να δοθούν όλα, το 100%, ως το τέλος του Δεκέμβρη ή 15-20 Δεκεμβρίου, όπως γίνεται συνήθως, να μας επιτρέψει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ένεκα και της συγκυρίας, να δώσουμε το 50% αυτών των ενισχύσεων ως προκαταβολή μετά τη 15η Οκτωβρίου που λήγει το έτος τους. Δηλαδή στις 20-25 Οκτωβρίου. Και η κοινότητα δέχθηκε από αυτά τα 2,2 δις να δώσουμε το 50%, το 1,1δις €, την ημερομηνία αυτή και το άλλο 1,1 δις το Δεκέμβριο. Μόλις ήρθε η έγκριση αυτή από την Ευρωπαϊκή Ένωση, άρα όπως ζητήσαμε, θα δοθεί η προκαταβολή το 50% των 2,2 δις -1,1δις €- στους γεωργούς μας στα τέλη Οκτωβρίου. Είναι επίσης μεγάλα ποσά και καταλαβαίνετε μέσα στο φθινόπωρο και μέχρι τα Χριστούγεννα να πέσει στην περιφέρεια ένα ποσό της τάξης των 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, πολύ σημαντικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ