Το Υπουργείο για τις μονάδες βιοαερίου

Στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου βρίσκεται η αδειοδότηση ή μη των πέντε μονάδων βιοαερίου που έχουν προκαλέσει τις έντοντες αντιδράσεις του Δήμου Ζίτσας και της ΒΙΠΕ.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και ο Υπουργός Σωκράτης Φάμελλος απάντησαν σχετικά μετά την ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής Ιωαννίνων Κώστας Τασούλας.

Ενδιαφέρον επίσης έχει η απάντηση της Αποκεντρωμένης καθώς όπως προκύπτει το ΠΕΣΠΑ που συνεδρίασε στις 18-1-2018 δεν έχει εκδώσει γνωμάτευση επί του θέματος, παραδεχόμενος ότι για τις εν λόγω μονάδες «προκύπτουν δεδομένα που χρήζουν ιδιαίτερης τεκμηρίωσης».

Στην απάντηση του Υπουργού τονίζεται πως «η δημιουργία κάθε μονάδας βιοαερίου πρέπει να γίνεται διασφαλίζοντας την προστασία του περιβάλλοντος», πως οι μονάδες αυτές πρέπει να αξιοποιούν «τοπικές πρώτες ύλες» για να καταλήξει πως το νέο θεσμικό πλαίσιο που ετοιμάζει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για επενδύσεις παρόμοιες γίνεται «με έμφαση στην περιβαλλοντική προστασία και την κοινωνική αποδοχή».

“Είναι προφανές πως ούτε οι υπουργικές κατευθύνσεις περί προστασίας του περιβάλλοντος και κοινωνικής αποδοχής, ούτε οι γνωματεύσεις των αρμοδίων επιτροπών της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Ζίτσας συνηγορούν για την αδειοδότηση αυτών των μονάδων, που ουσιαστικά υποκρύπτουν μία μονάδα 10 MW και αναμένουμε το ΠΕΣΠΑ και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση να πράξουν αναλόγως προστατεύοντας τη νομιμότητα, το περιβάλλουν και τη δημόσια υγεία”, τονίζει στη δήλωσή του ο βουλευτής Ιωαννίνων Κώστας Τασούλας.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ