Το Χατζηκώστα σώζει ένα ετοιμόρροπο διατηρητέο στο κέντρο των Ιωαννίνων

diatiriteo-moulaimidou2

Ένα διατηρητέο που ερείπωνε στο κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων αλλάζει όψη. Πρόκειται για το διατηρητέο που βρίσκεται στον πεζόδρομο της Μουλαϊμίδου και αποτελεί κληροδότημα του Νοσοκομείου Χατζηκώστα. Ήδη στο συγκεκριμένο κτίριο ξεκίνησαν εργασίες διάσωσης κι αναστήλωσης ενώ το επόμενο διάστημα θα εξεταστούν τρόποι αξιοποίησής του. Όπως τονίζει ο Διοικητής του Νοσοκομείου Βαγγέλης Καρβούνης, αρχικός στόχος της παρέμβασης ήταν η αποφυγή οποιουδήποτε ατυχήματος και η αποτροπή κατάρρευσης της πρόσοψης του κτιρίου. Έτσι υπήρξε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου και τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά.

Οι εργασίες που θα εκτελεστούν είναι:

– Άμεση λήψη μέτρων ασφαλείας, οριοθέτηση, περίφραξης και σήμανσης σε όλο το μήκος της πρόσοψης επί της οδού Μουλαιμίδου. Θα ληφθεί ειδική μέριμνα για την προστασία του δαπέδου του πεζόδρομου με την κάλυψή του με μοριοσανίδες και πλαστικό υμένα.

– Προσωρινή υποστύλωση με σιδηρά ή ξύλινα ικριώματα ετοιμόρροπών τμημάτων (προβόλων, δομικών στοιχείων οροφών, φορουσιών, υπερθύρων κλπ) που παρουσιάζουν μεγάλη επικινδυνότητα για την ασφάλεια των διερχομένων από τον πεζόδρομο καθώς και του εργατοτεχνικού προσωπικού κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των εργασιών.

– Αποχωμάτωση και καθαρισμός του χώρου που καλύπτεται από τα προϊόντα κατάρρευσης του διώροφου κτιρίου και του ισογείου κτίσματος, φορτοεκφόρτωση με τα χέρια και απομάκρυνση με κάδους όλων των προϊόντων καθαιρέσεων, μπαζών και αχρήστων που καλύπτουν των χώρο του οικοπέδου.

– Αποξήλωση αναρριχόμενων από της προσόψεις των κτιρίων, του μαντρότοιχου και των παρακείμενων κτιρίων, με προσοχή, εκθάμνωση ακάλυπτου χώρου του οικοπέδου, κοπή δένδρων και απομάκρυνση αυτών από το χώρο του οικοπέδου.

– Καθαίρεση ετοιμόρροπων τμημάτων των οροφών, τοιχίων κλπ. του διώροφου και του ισογείου κτίσματος, φορτοεκφόρτωση και μεταφορά αυτών εκτός του χώρου οικοπέδου

EpirusPost • Ειδήσεις, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία • diatiriteo moulaimidou2

Κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των εργασιών αποκατάστασης θα ληφθούν μέτρα για την προστασία του μνημείου για κάθε περίπτωση (καιρικές συνθήκες, κακοτεχνίες, κλοπές, βανδαλισμοί κλπ.).

Οι εργασίες εκτελούνται από εξειδικευμένο εργατοτεχνικό προσωπικό με αποδεδειγμένη εμπειρία στην εκτέλεση παρόμοιων εργασιών, σύμφωνα με τους κανόνες της τέχνης και της επιστήμης, με τη χρήση σύγχρονων υλικών και μεθόδων και υπό τις οδηγίες και τις υποδείξεις της αρμόδιας Εφορίας Νεωτέρων Μνημείων Ιωαννίνων.

«Πρέπει να τονιστεί όμως ότι δεν θα είχαμε φτάσει σε αυτό το αποτέλεσμα εάν δεν είχαμε την αμέριστη συμπαράσταση της Περιφέρειας Ηπείρου και κυρίως του ίδιου του Περιφερειάρχη κ. Καχριμάνη η οποίος συνέδραμε αποφασιστικά τόσο στο οικονομικό όσο και το διαδικαστικό κομμάτι. Επίσης, ευχαριστούμε τον Δήμαρχο κ. Μπέγκα και τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου για την άριστη συνεργασία», τονίζει ο κ. Καρβούνης.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ